Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: NSKS poziva k spremembi zakona o narodnih skupnostih

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 07. 12. 2021 / 10:21
Oznake: Slovenija, Svet
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.12.2021 / 13:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: NSKS poziva k spremembi zakona o narodnih skupnostih
FOTO: Anže Malovrh/STA

Na kratko: NSKS poziva k spremembi zakona o narodnih skupnostih

Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) je v ponedeljek novega avstrijskega kanclerja Karla Nehammerja pozval, naj se njegova vlada takoj loti reform na področju narodnih skupnosti, predvsem zakona o narodnih skupnostih.

NSKS, ki predstavlja eno od krovnih organizacij slovenske avtohtone narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem, se je v čestitki Nehammerju ob prevzemu kanclerskega položaja obenem zahvalil nekdanjemu kanclerju Sebastianu Kurzu za znatno povišanje finančne podpore manjšini v lanskem letu, je poročala STA. Slovenska manjšina je bila namreč deležna prvega povečanja finančnih sredstev v zadnjih 25 letih. M. M. 

Evropska unija 2022 razglasila za evropsko leto mladih

Evropska unija je leto 2022 razglasila za evropsko leto mladih. Po navedbah STA želi z njim dati poudarek mladim, ki so predvsem v času koronaepidemije prestali veliko stisk – zaradi zapiranja šol, nezmožnosti ukvarjanja s prostočasnimi dejavnostmi in srečavanja s prijatelji. V okviru leta mladih pripravljajo konference, različne dogodke ter informativne in promocijske kampanje, akcijsko leto pa naj bi pripomoglo k večjemu upoštevanju mladih pri oblikovanju politik Evropske unije. Program akcijskega leta, ki je bil predmet pogajanja med državami članicami in parlamentom, je treba zdaj še uradno potrditi, kar pa naj bi bila zgolj formalnost. M. M. Š.

Havaji v primežu neurja

Ameriško zvezno državo Havaji je v ponedeljek zajelo močno zimsko neurje, ki sicer večinoma ne prinaša snega, ampak močan veter in obilne padavine, navaja STA. Guverner Havajev David Ige je prebivalce opozoril, naj se pripravijo na hitre evakuacije pred naraščajočo vodo. Na otoku Maui je ponekod padlo do 30 centimetrov dežja, na otoku Oahu so odprli zavetišča, na Velikem otoku pa so razglasili izredne razmere. Pričakujejo tudi precej snega, a le na najvišjih vrhovih Velikega otoka, kot je 4270 metrov visoka gora Mauna Kea. M. M.

Podpis koalicijskega sporazuma v Nemčiji

Nemški socialdemokrati, Zeleni in liberalci so po poročanju tujih tiskovnih agencij v Berlinu podpisali koalicijski sporazum. Glasovanje o novi nemški vladi, v kateri bo po osem ministric in ministrov, vodil pa jo bo socialdemokrat Olaf Scholz, je sicer predvideno za jutri. Ena glavnih točk koalicijske pogodbe je boj proti podnebnim spremembam. M. M.

Pogrebna slovesnost ob smrti Boba Dola v petek v Washingtonu

Ameriški politiki se bodo od pokojnega kolega, senatorja Boba Dola, lahko poslovili v četrtek v tamkajšnjem kongresu, državniška pogrebna slovesnost pa je predvidena v petek v Nacionalni katedrali v Washingtonu, poroča STA. V soboto bodo krsto z njegovimi posmrtnimi ostanki odpeljali v domači Kansas, kjer ga bodo tudi pokopali. Na Dolovem pogrebu pričakujejo predsednika ZDA Joeja Bidna, s katerim sta bila senatna kolega, pa tudi nekdanje predsednike in predvsem kongresne kolege. Pogreba se bo morda udeležil tudi Bidnov predhodnik Donald Trump, ki ga je Dole pred volitvami podpiral. M. M. Š.

Letalski potniški promet v Sloveniji upadel za 83 %

Po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat je z letalom lani potovalo 277 milijonov potnikov, kar je 73 odstotkov manj kot v letu 2019. Največji padec znotraj EU je zabeležila Slovenija, saj se je skupno število potnikov znižalo za 83 odstotkov. Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana so lani prepeljali 288.000 potnikov. V letu 2020 je sicer največ potnikov potovalo prek pariškega letališča Charles De Gaulle, in sicer 22 milijonov. M. M.

Velika Britanija zaradi različice omikron zaostrila pogoje za vstop v državo

Velika Britanija je danes zaostrila pogoje za vstop v državo: vsi potniki morajo imeti ob vstopu negativen test, ki ni starejši od 48 ur. S tem ukrepom želi britanska vlada po navedbah STA preprečiti hitro širjenje nove različice koronavirusa omikron. Nova pravila veljajo za vse, starejše od 12 let, veljavni pa so tako testi PCT kot hitri testi. Poleg tega od danes velja, da morajo potniki, ki v Veliko Britanijo pridejo iz nekaterih afriških držav, med drugim iz Južne Afrike in Nigerije, na lastne stroške v desetdnevno karanteno v hotel. M. M. Š.

Mednarodni dan civilnega letalstva

7. decembra 1944 so države udeleženke mednarodne konference v Čikagu podpisale Konvencijo o mednarodnem civilnem letalstvu, ki je predstavljala temelj za ustanovitev Mednarodne organizacije civilnega letalstva (ICAO). Ta ima danes 193 članic. V rednem zračnem prevozu se je sicer v letu 2020 zgodilo 22 nesreč, kar je 96 manj kot v letu 2019. M. M.

Avstrija: prihodnji teden konec zaprtja javnega življenja?

Novi avstrijski kancler Karl Nehammer je na svoji prvi tiskovni konferenci kot kancler danes zagotovil, da se bo zaprtje javnega življenja v Avstriji zaradi koronaepidemije prihodnji teden končalo, kot je bilo predvideno. Odprti ostajata le vprašanji, povzema STA, na kakšen način bodo to storili in kakšni bodo nadaljnji ukrepi. Po kanclerjevih besedah naj bi bil eden od pomembnih dejavnikov uporaba zaščitnih mask FFP2, poleg tega pa je treba okrepiti nadzor in sankcije v primeru nespoštovanja sprejetih ukrepov. Karl Nehammer je ob tem izpostavil še pomen cepljenj proti koronavirusni bolezni ter podprl stališče ministra za zdravje Wolfganga Mücksteina, ki se zavzema, da bi dodatne omejitve za necepljene še naprej veljale tudi po koncu zaprtja javnega življenja. M. M. Š.

Nalaganje
Nazaj na vrh