Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V ZDA odmeva smrt nekdanjega senatorja Boba Dola

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 06. 12. 2021 / 09:49
Oznake: Družba, Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.12.2021 / 09:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
V ZDA odmeva smrt nekdanjega senatorja Boba Dola
Bob Dole leta 2009 FOTO: Wikipedia

V ZDA odmeva smrt nekdanjega senatorja Boba Dola

V starosti 98 let je v Združenih državah Amerike včeraj umrl petkratni ameriški senator in predsedniški kandidat republikancev leta 1996 Robert Dole.

Kot so po navedbah STA sporočili z njegove fundacije, je Dole svoji domovini zvesto služil kar 79 let. V Washingtonu je v 90. letih prejšnjega stoletja lobiral tudi za interese Slovenije, med drugim za članstvo Slovenije v zvezi Nato. Leta 1997 je bil na obisku v Sloveniji.

Bob Dole je v 90. letih prejšnjega stoletja lobiral tudi za interese Slovenije, med drugim za članstvo Slovenije v zvezi Nato.

Robert Joseph Dole je bil senator v letih med 1969 in 1996, od tega je bil enajst let vodja republikancev v senatu in tri leta vodja republikanske večine. Senatorka je bila tudi njegova žena Elizabeth Dole.

Leta 1996 je Dola na predsedniških volitvah premagal demokrat Bill Clinton. Poraz je zaznamoval konec njegove politične kariere, Clinton pa mu je kmalu zatem podelil najvišje predsedniško odlikovanje, predsedniško medaljo svobode. Leta 2018 je prejel tudi najvišje ameriško odlikovanje, kongresno zlato medaljo, v zahvalo za prispevek državi.

Bob Dole v 80. letih prejšnjega stoletja FOTO: Wikipedia

V Združenih državah Amerike se danes vrstijo sožalja ob Dolovi smrti, na Kapitolu, v Beli hiši ter na zveznih poslopjih pa so zastave spuščene na pol droga.

Predsednik ZDA Joe Biden je dejal, da je bil Dole »ameriški državnik, kakršnih je bilo malo v zgodovini, vojni heroj in eden največjih v svoji generaciji, zame pa je bil tudi prijatelj, ki sem mu lahko zaupal«. Po besedah nekdanjega ameriškega podpredsednika Mika Penca je odšel »velik človek, ki je v svojem življenju izjemno služil državi«, nekdanji predsednik Donald Trump, ki ga je Dole ob najavi predsedniške kandidature podprl, pa je sporočil, da je bil Bob Dole »pravi domoljub, ki je okrepil republikansko stranko«.

Odšel je velik človek, ki je v svojem življenju izjemno služil državi. (Mike Pence)

Robert Joseph Dole se je rodil 22. julija 1923 v Kansasu, med drugo svetovno vojno je služil v vojski in je v Italiji izgubil funkcionalnost desne roke. V ameriški senat je bil prvič izvoljen leta 1968, tam je ostal do leta 1996, ko je kandidiral za predsednika države. Premagal ga je Bill Clinton, Dole pa se je nato umaknil iz politike.

Nalaganje
Nazaj na vrh