Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

BiH ima status kandidatke za članstvo v EU, brez le še Kosovo

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 16. 12. 2022 / 06:47
Oznake: Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.12.2022 / 07:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
BiH ima status kandidatke za članstvo v EU, brez le še Kosovo
»To je ključni korak v nadaljnjem usklajevanju BiH s standardi in predpisi EU, pa tudi priložnost za politične voditelje, da delajo v korist ljudi. Pred vami so veliki izzivi, ki pa so vredni truda.« FOTO: Twitter

BiH ima status kandidatke za članstvo v EU, brez le še Kosovo

Voditelji EU so včeraj na vrhu v Bruslju pričakovano podelili Bosni in Hercegovini status kandidatke za članstvo v povezavi.

Voditelji EU so podprli sklepe torkovega zasedanja ministrov za evropske zadeve, ki so podčrtali, da mora BiH sprejeti ukrepe, opredeljene v priporočilu Evropske komisije, na področjih vladavine prava, boja zoper korupcijo in organizirani kriminal, upravljanja migracij in temeljnih pravic, je poročala STA.

14 pogojev

Potem ko je BiH februarja 2016 vložila prošnjo za članstvo v EU, ji je Evropska komisija leta 2019 postavila 14 pogojev za status kandidatke za članstvo. BiH vseh še ni izpolnila, a so ji v luči vojne v Ukrajini vseeno podelili status kandidatke. Brez njega je tako na Zahodnem Balkanu le še Kosovo.

Pričakovanje reform

Po besedah predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela je to močno sporočilo ljudem v BiH, ki pa pomeni tudi »jasno pričakovanje, da nove oblasti izvedejo reforme«. Podelitev statusa kandidatke je pozdravil tudi slovenski politični vrh, med drugim predsednik republike v odhajanju Borut Pahor:

Pahor: Za Zahodni Balkan se rojeva novo upanje

»Danes sem presrečen. BiH je dobila status kandidatke za EU. Čestitam BiH in vsem njenim ljudem. To je šele začetek, a je končno začetek zgodbe z dobrim koncem. Ponosen sem, da je Slovenija dala ta predlog in vztrajala tudi tedaj, ko se je zdelo nemogoče. Za Zahodni Balkan se rojeva novo upanje.«

Veliki izzivi, vredni truda

Državljanom BiH je čestital tudi visoki predstavnik mednarodne skupnosti za BiH Christian Schmidt: »To je ključni korak v nadaljnjem usklajevanju BiH s standardi in predpisi EU, pa tudi priložnost za politične voditelje, da delajo v korist ljudi. Pred vami so veliki izzivi, ki pa so vredni truda.«

Priložnost in odgovornost

Odzivi iz BiH? Član predsedstva iz vrst Hrvatov Željko Komšić je podelitev statusa ocenil za dobro novico, po njegovem je to »velika priložnost in hkrati odgovornost za vse politične deležnike v BiH, saj bo začetek pogajalskega procesa z EU mogoč šele po izpolnitvi ključnih prioritet, ki jih je določila Evropska komisija«.

Nalaganje
Nazaj na vrh