Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bil je ujetnik v Rusiji

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 27. 12. 2018 / 12:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.12.2018 / 09:13
Ustavi predvajanje Nalaganje

Bil je ujetnik v Rusiji

Alojzij Pavel Florjančič je uredil spomine Jožeta Žagarja iz Stare Loke na ujetništvo med prvo svetovno vojno v Rusiji.
Jože Žagar, po domače Kalanušar (1886–1961), je bil kmet iz Stare Loke. Leta 1911 se je poročil in do odhoda v vojsko so se mu rodili trije otroci.

Leta 1915 so ga vpoklicali v vojsko.

Ujetnik na veleposestvu v Irinovki

V prvem oboroženem spopadu pod Karpati v Galiciji (danes v Ukrajini), so ga maja 1915 zajeli Rusi. Z vlakom so ga odpeljali do vrat Sibirije, nato pa je po srečnih okoliščinah pristal sto kilometrov južno od Rostova na Donu.

Na veleposestvu v Irinovki so ga dobro sprejeli. Tu se je soočil z velikopoteznim, strojnim kmetovanjem v Rusiji in spoznaval tamkajšnje ljudi in njihove običaje. Na ekonomiji Kamenovih, je začel pisati dnevnik.

Leta 1917 je od blizu doživel boljševiško revolucijo in državljansko vojno. Pozimi 1917–1918 je štirikrat s konji prejahal in prevozil stepo do 120 kilometrov oddaljenega Novočerkaska.

Bil je oče številne družine

Po treh letih ujetništva je prišel domov 1. novembra 1918, na dan ustanovitve nove države Srbov, Hrvatov in Slovencev, bodoče Jugoslavije.


Jože Žagar med vojaki (obkrožen) v štajerskem Fürstenfeldu leta 1914, pred odhodom na fronto v Galiciji.

Končno verzijo zapisnika vojnega ujetnika v Rusiji je avtor sestavil doma v letih 1926 in 1927.

Dva zapisnika in ostanek tretjega ter drugo avtorjevo gradivo, ki ga skrbno hranijo njegovi potomci, je bogato, zanimivo in poučno pričevanje o dogodkih, ki so pred sto leti pretresli svet ter ga temeljito spremenili.


Jože Žagar (stoji desno) z rusko družino, pri kateri je služil, septembra 1917 v Novočerkasku.

Po odhodu se mu je doma oktobra rodila hči Rezika. Do leta 1934 se mu je rodilo še sedem otrok. Skupaj jih je imel enajst.

Spomine je uredil Alojzij Pavel Florjančič

Sorodniki so njegove spomine skrbno hranili. Alojzij Pavel Florjančič, ki ureja zbirko Memorabilia Locopolitana, jih je prepisane uredil, opremil z opombami in obširnimi dodatki (o avtorju, njegovem rodu in življenju na domačiji) s spremno besedo.


Panorama Stare Loke, Žagarjeva hiša je v ospredju na desni.

Tako smo dobili še ene dragocene spomine na trpljenje med prvo svetovno vojno. Kot 28. knjiga po vrsti jih je v zbirki Memorabilia Locopolitana izdalo Kulturno-zgodovinsko društvo Lonka iz Stare Loke.


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh