Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Binkoštni ponedeljek – praznik Marije, Matere Cerkve

Za vas piše:
SŠK
Objava: 20. 05. 2024 / 06:00
Oznake: Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 20.05.2024 / 07:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Binkoštni ponedeljek – praznik Marije, Matere Cerkve
Ptujskogorska Marija po svojim plaščem zbira vse ljudi sveta. FOTO: Tatjana Splichal

Binkoštni ponedeljek – praznik Marije, Matere Cerkve

V večini zahodnoevropskih držav je tudi današnji dan dela prost dan.

Praznik Marije, Matere Cerkve praznujemo v Katoliški Cerkvi dan po binkoštih. Blaženi papež Pavel VI. je Marijo ob sklepu 3. zasedanja II. vatikanskega cerkvenega zbora, kar je bilo 21. novembra 1964, razglasil za Mater Cerkve in pozneje vzklik »Mati Cerkve« dodal tudi v Marijine litanije. Leta 2024 mineva 60 let od tega dogodka. Z različnih delov sveta so prosili, da bi smeli Marijo kot Mater Cerkve častiti tudi v bogoslužju in leta 1974 so bile odobrene posebne mašne molitve. Tudi v lavretanske litanije je bil vstavljen vzklik »Mati Cerkve, prosi za nas«.

Slovenski škofje so po zgledu drugih škofij prosili za dovoljenje, da bi spominski dan Marje, Matere Cerkve, smeli obhajati na ponedeljek po binkoštih, saj so ponekod ta dan še bili dela prosti, ker so bili navajeni praznovati binkoštno osmino.

V slovenskem bogoslužnem koledarju je ta dan od leta 1980 praznik. Mašne molitve pa so še obogatili v posebnem Marijinem misalu (Rim 1987), kjer so kar trije mašni obrazci za cerkve, kjer Marijo hočejo še posebej častiti kot »Podobo in Mater Cerkve«.

V osmem poglavju o Mariji v skrivnosti Kristusa in Cerkve naziv »Mati Cerkve« še ni bil zapisan. Papež Pavel VI. pa je ob sklepu tega zasedanja na praznik Marijinega darovanja 21. novembra Marijo razglasil za »Mater Cerkve, to je vsega krščanskega ljudstva, vernikov in pastirjev, ki jo kličejo za preljubo Mater«.

»Marija je po Jezusovem vnebohodu skupaj z apostoli in ženami molila v dvorani zadnje večerje in prosila za dar Svetega Duha. Tako je postala mati prve krščanske skupnosti in pozneje mati Cerkve, ki se je oblikovala na binkoštni praznik,« so zapisali na spletni starani Slovenske škofovske konference.

Nalaganje
Nazaj na vrh