Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Birmanci z Jesenic izdelali pasijonske jaslice

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 23. 03. 2024 / 08:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.03.2024 / 07:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Birmanci z Jesenic izdelali pasijonske jaslice
Zgodbo o izdelavi postnih jaslic nam je povedala Vesna Nemec. FOTO: Klemen Krajnik

Birmanci z Jesenic izdelali pasijonske jaslice

Vsi poznamo jaslice, ki jih postavljamo ob božiču in prikazujejo Jezusovo rojstvo. Pa ste že slišali za postne ali pasijonske jaslice? Pri nas so manj znane, prikazujejo pa Jezusovo trpljenje, smrt in vstajenje. Skupina jeseniških birmancev jih je ustvarjala kar dve leti.

Pokojni p. Leopold Grčar, ki je bil velik ljubitelj jaslic, je o namenu pasijonskih jaslic zapisal: »Postne jaslice nam žele odkriti pomen trpljenja, žrtve in smrti Jezusa Kristusa, ki šele z vstajenjem prinese radost in veselje ob doživetju, da smo odrešeni. Postne jaslice nagovarjajo ljudi, da se poglobijo v razumevanje cene našega odrešenja, ki jo je Odrešenik plačal s svojim trpljenjem in vstajenjem.«

FOTO: Klemen Krajnik

Dvoletna priprava

V jeseniški župniji so se izdelave pasijonskih jaslic pred dvema letoma lotili mladi v pripravi na zakrament sv. birme. »Dvoletna priprava poleg rednih tedenskih srečanj, nedeljskega srečanja z Jezusom pri sv. maši in duhovnih vikendov zajema tudi služenje. Poleg že stalnih možnosti služenja smo mladim ponudili nov izziv in devet se jih je odločilo za sodelovanje pri izdelavi pasijonskih jaslic. Če sedaj pogledamo nazaj, je bila to pogumna odločitev, kajti razen tega, da se figurice kupijo, nismo vedeli, v kaj se podajamo.

Na zakrament sv. birme se pripravljajo mladi iz treh župnij: Sveti Križ, Dovje in Jesenice.

Začeli smo odkrivati in se učiti, kako jih izdelati. Pri tem smo si pomagali z ogledi videov italijanskih izdelovalcev maket, ki prikazujejo, katere materiale uporabljajo in kako jih obdelujejo. Tako je potekalo teoretično učenje, praksa pa nas je vodila do nam najbolj primernih načinov izdelave,« je povedala Vesna Nemec, ena izmed voditeljic birmanskega programa.

FOTO: Klemen Krajnik

Pasijonske jaslice so postavljene v Jeruzalem

Pri idejni postavitvi so si pomagali s filmom Jezus iz Nazareta in raznimi slikami in Svetim pismom. Na ta način so še bolj spoznali tedanje življenje, arhitekturo, običaje in vse to vključevali v jaslice. Velikost in postavitev pasijonskih jaslic je pogojeval prostor v cerkvi in prizori, ki so jih želeli predstaviti.

FOTO: Klemen Krajnik

Petki so bili namenjeni ustvarjanju

Srečevali so se ob petkih in nikoli si ne bi mislili, s kakšnimi gradbenimi deli se bodo ukvarjali. Predvsem pa, kako hitro je tekel čas ob delu.

Kot osnovni material so uporabili stirodur, iz katerega so izrezali osnovno obliko. »Stirodur se obdeluje s spajkalnikom, brušenjem, sledi tolčenje s kamnom, barvanje in na koncu fugiranje. Vse skupaj smo zlepili in privili. Za izgled krajine in izdelavo fasad smo uporabili poseben material, ki smo ga zmešali sami. Materiale, kot so mivka, kamni in korenine, smo nabrali v naši okolici,« je potek izdelovanja pojasnila Vesna.

FOTO: Klemen Krajnik

»Za podporo in pomoč smo hvaležni našemu župniku Tilnu in vsem faranom, ki so s poslikavo ozadja, izdelavo osvetlitve, dodatnih delov ali figur prispevali, da so jaslice dobile končno podobo,« je izpostavila.

Nadgradnja lanskih jaslic

Za lanski post so izdelali prizore velikonočnega tridnevja, od Pilatove obsodbe, prek križevega pota, Golgote do vstajenja na velikonočno jutro.

FOTO: Klemen Krajnik

»Letos pa smo jih dopolnili s prizori Jezusovega slavnostnega vhoda v Jeruzalem, ki se ga spominjamo na cvetno nedeljo, prizori velikega četrtka, ki prikazujejo zadnjo večerjo, umivanje nog ter Jezusovo molitev in krvavi pot v vrtu Getsemani.«

FOTO: Klemen Krajnik

Darilo za 500 let

Jeseniška cerkev je tako ob svoji 500-letnici dobila pasijonske jaslice, ki prikazujejo dogajanje celega velikega tedna in vabijo, da se ob njih ustavimo in v hvaležnosti premišljujemo Jezusovo trpljenje ter poglabljamo zaupanje v neskončno Božjo ljubezen in moč vstajenja.

Besedilo je bilo najprej objavljeno na portalu Aleteia.

Nalaganje
Nazaj na vrh