Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Biti človek (na) poti

Za vas piše:
Marko Rijavec
Objava: 11. 07. 2021 / 00:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.07.2021 / 14:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Biti človek (na) poti
»Evangelij lahko oznanja samo tisti, ki odide na pot.« FOTO: Andrej Praznik.

Biti človek (na) poti

Razlaga evangelija 15. nedelje med letom.

Tisti čas je Jezus poklical k sebi dvanajstere in jih začel pošiljati po dva in dva. Dajal jim je oblast nad nečistimi duhovi in jim naročil, naj razen palice ne jemljejo na pot ničesar, ne kruha, ne popotne torbe, ne denarja v pasu, obujejo naj sandale in naj ne oblačijo dveh oblek. Govoril jim je: »Kjer koli stopite v hišo, ostanite tam, dokler ne odidete. Če vas kakšen kraj ne sprejme in vas ne poslušajo, pojdite od tam in si otresite prah z nog, njim v pričevanje.« In šli so ter oznanjali, naj se spreobrnejo. Izgnali so tudi veliko demonov in veliko bolnikov mazilili z oljem ter jih ozdravili. (Mr 6,7–13)

Kako postati oznanjevalec

Jezusov poraz je torej odprl neko novo področje, pri svojem oznanjevanju se je začel zanašati tudi na svoje učence. Vendar jih pri tem vseeno ni pustil popolnoma samih, s poslanstvom jim je dal tudi par dragocenih navodil, ki naj bi jim pomagala res dobro oznanjati evangelij, da bi bil ta še bolj oznanilo njihovega življenja kot pa njihovega govorjenja.

Zato je Jezus svoje učence poslal na pot. Genialna poteza. Že sama pot je namreč dovolj dober učitelj, kako postati Jezusov učenec in posledično oznanjevalec evangelija. 

Težko je namreč oditi na pot. V neznano greš, v skrivnostno, s tem zapuščaš svojo varno gotovost, svoje preverjene besede, odločitve, metode in si prisiljen sprejeti nove situacije, kar je bilo prej nekaj povsem nesprejemljivega in nerazumnega. 

Pripravljen si več poslušati kot govoriti, ker na poti pač nikdar nisi dovolj pameten, vedno pride kaj nepredvidljivega. In nikoli nimaš dovolj močnega hrbta, da bi nesel s seboj vse, kar misliš, da bi pri tem potreboval, ne moreš se več zanašati nase, ampak samo še na Boga in njegove darove. 

Naročil jim je namreč, »naj razen palice ne jemljejo na pot ničesar, ne kruha ne popotne torbe ne denarja v pasu« (Mr 6,8).

Biti na poti tako pomeni dopustiti praznino, negotovost v svojem življenju, in pomeni nasloniti se na dobroto in previdnost tistega, ki te je poslal. 

Zaupati, da ti bo zato, ker te je poslal, priskrbel tudi to, kar potrebuješ. Ne govorimo samo o »kruhu in denarju v pasu«, govorimo o tem, da na poti ravno zato, ker nimaš tistega, kar misliš, da potrebuješ, tako vse na njej postane dar, dež in vročina, kruh in potica, dobri in grdi ljudje, ker vse postane to, kar potrebuješ, tudi če bi si želel česa drugega. 

In ker pride vedno vse ob pravem času. Tako postaneš sposoben zapuščanja, sposoben otresanja prahu s svojih nog, sposoben odpovedi skrbi za imetje in ugled. In tako res delaš to, kar je prav, ne pa tega, kar koristi.

Bog v človekovi nemoči

Zato so lahko samo popotniki zares njegovi učenci, samo popotniki pristni oznanjevalci. Torej taki ljudje, ki svojega življenja ne utemeljijo na pridobivanju, temveč na izgubljanju. 

Lepše povedano: na razdajanju in ne na shranjevanju, ker je samo tako mogoče konkretno pokazati, da bolj zaupajo Bogu kot pa lastnim močem, imetju, ugledu in sposobnostim. Samo v tej praznini človekove negotovosti se rojeva vera v to, da ima Bog človeka rad in da skrbi zanj. Vera, ki je pogoj za svobodo in veselje v življenju.

To je namreč oznanilo, ki naj bi ga s svojim ravnanjem prenašali Jezusovi učenci: moč Boga, ki se odkriva v človekovi nemoči. Zato evangelij lahko oznanja samo, kdor odide na pot.


Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina (28/2021). 


Kupi v trgovini

Salomon/ Jona
Za otroke
4,99€
Nalaganje
Nazaj na vrh