Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blagoslov grba Menišije

Za vas piše:
Maks Ipavec
Objava: 18. 08. 2021 / 12:30
Oznake: Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.08.2021 / 12:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Blagoslov grba Menišije
Blagoslov meniševskega grba v Begunjah pri Cerknici. FOTO: Zdenka Partl

Blagoslov grba Menišije

Blagoslov grba Menišije, ki ga je zasnoval arhitekt Marijan Rafael Loboda, smo imeli v Begunjah pri Cerknici 20. junija 2021.

Arhitekt je takole razložil grb: »Novi meniševski grb je namenjen označevanju ozemlja Menišija. To je bil del posesti kartuzije Bistra od leta 1260 do 1782. 

Izbor posameznih elementov našega grba in grboslovna simbolika je sporočilo krajanov, ki jim grb pripada, o pokrajini, v kateri prebivajo in jo imenujejo Menišija. Na dnu, do popka ščita od skrajno leve do skrajno desne, je znižan enojni hrib zelene barve. Od dna do glave ščita je postava belega meniha v gibanju. V desni roki drži popotno palico, v levici pa gorečo plamenico. Na ščitni modrini je nepravilno posutih sedem šesterokrakih rumenih zvezd. Nad ščitom je namesto šlema simetrično postavljena polhovka. Pod grbom je bela lenta z geslom MENIŠIJA.«

Izbor posameznih elementov našega grba in grboslovna simbolika je sporočilo krajanov, ki jim grb pripada, o pokrajini, v kateri prebivajo in jo imenujejo Menišija. (Marijan Rafael Loboda)

Organizator dogodka je bilo Turistično društvo Menišija. Grb je blagoslovil domači župnik Maks Ipavec. Grb je izdelal oblikovalec Robert Kužnik, njegov avtor pa je Marijan R. Loboda.

O grbu

Modro-zeleno ozadje grba je čudovita podoba našega modro-zelenega planeta Zemlja, kjer občudujemo najbolj pristni, pomirjujoči barvi, ki nam jih je podaril Bog Stvarnik. Kartuzijanski menih v beli obleki je bil prinašalec Luči v Menišijo, ki je bila lačna in žejna veselega oznanila Jezusovega evangelija. S palico v roki predstavlja popotnika, ker smo vsi romarji na Zemlji in potujemo proti končnemu Cilju. Meniha obdaja sedem rumenih zvezd, ki so okras neba in tudi spremljevalke našega življenja. Število sedem je sveto in povezano z našim krščanskim življenjem. Od Jezusa smo prejeli sedem zakramentov, ki so vključeni v naše življenje od rojstva do smrti. Sveti Duh nam podarja sedem večno živih zvezd – sedmere darove.

Ob pogledu na grb Menišije bomo še bolj pogumno romali skozi življenje kot otroci luči. Spoštovali bomo lepoto naše Zemlje in modrino neba. Zvezde pa bodo ostale naše spremljevalke sredi temnih noči našega razburkanega življenja.

Kupi v trgovini

Mož neuklonljivih ramen
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh