Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blagoslov igralništva?

Objava: 27. 02. 2009 / 06:54
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Blagoslov igralništva?

Tudi na Družinini spletni strani smo poročali, da je slovenski podjetnik Joc Pečečnik, ki je obogatel z izdelovanjem igralnih avtomatov, sredi februarja na Trgu svetega Petra v Vatikanu papežu Benediktu XVI. izročil rdečo žogo, simbol svoje istoimenske dobrodelne ustanove, ki zbira denar za organizacijo dela na domu tistih oseb, ki potrebujejo dodatna finančna sredstva za preživetje. Z izročitvijo rdeče žoge papežu je dobrodelna ustanova začela tudi formalno delovati. Gre za fundacijo, ki naj bi s pomočjo Karitas in socialnih služb identificirala posameznike, ki imajo finančne težave, jim priskrbela delo na domu in odjemalce ter njihovo delo nagradila s finančnimi sredstvi, hrano ali storitvami.

Na ta dogodek se je te dni v javnem pismu odzval mag. Bogdan Vidmar, župnik v Podragi in eden osrednjih sodelavcev civilnodružbene pobude »Igralnice? Ne, hvala!«, ki se je oblikovala ob razmahu igralniške industrije na Slovenskem. Kot ugotavlja, živimo v času gospodarske krize, ko se srečujemo z različnimi oblikami revščine, pa tudi z raznimi oblikami programom za pomoč ljudem, ki živijo v revščini ali na njenem robu. Kljub zelo velikim potrebam in stiskam pa je po Vidmarjevih besedah vendarle treba biti kritičen do različnih tovrstnih projektov, tudi do Pečečnikove »Rdeče žoge«. Pečečnik je namreč, kot opozarja mag. Vidmar, »obogatel s pomočjo igralništva, ki je zasnovano tako, da nekomu, ki je sicer pripravljen sam zapravljati, jemlje, drugemu, ki je vešč 'ropanja', pa daje.«

Sklicevanje – tudi Pečečnikovo – na t. i. odgovorno igralništvo je vendarle premalo, da bi tej dejavnosti odvzelo njeno bistvo, ki temelji na pohlepu, bolezni ljudi, pri nas pa delno tudi na pravni praznini. Tudi ustanavljanje dobrodelnih ustanov zato po Vidmarjevem prepričanju še ni 'odgovorno igralništvo'. Zakaj? »Po eni strani zaradi igralništva, tudi zaradi 'igračk', ki jih izdeluje g. Pečečnik, propadajo družine in prihaja do bankrotov, po drugi strani pa se igralnice predstavljajo kot dobrodelne ustanove, ki sodelujejo s papežem in Cerkvijo. Vse igralnice imajo polna usta t. i. 'odgovornega igralništva', zakonodaja pa tega od igralnic sploh ne zahteva in jih za neodgovornost sploh ne sankcionira,« ugotavlja mag. Vidmar.

Pisec javnega pisma zato na celotno igralniško industrijo – zasebno in državno – na državni zbor in slovensko vlado naslavlja poziv, naj vendarle definirajo 'odgovorno igralništvo' in poskrbijo za njegovo implementacijo v zakonodajo in prakso.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh