Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blagoslov jaslic na Trgu sv. Petra

Objava: 27. 12. 2013 / 08:42
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje

Blagoslov jaslic na Trgu sv. Petra

Letošnje jaslice z naslovom Frančišek 1223 – Frančišek 2013 prihajajo iz Neaplja.

»Prihaja Gospod. Pričakajmo ga z odprtim srcem!«, je papež Frančišek na sveti večer zapisal na socialnem omrežju Twitter. Letošnji božič je za papeža Frančiška prvi, ki ga praznuje kot naslednik apostola Petra. V baziliki sv. Petra je sinoči daroval slovesno polnočno mašo, danes opoldne pa bo vernikom podelil znameniti blagoslov mestu in svetu (Urbi et Orbi).




Včeraj pa so na Trgu sv. Petra v Vatikanu med krajšo slovesnostjo blagoslovili tamkajšnje jaslice, poročajo pri Radiu Vatikan. Poleg glasbenega programa, pozdravnih nagovorov in molitve je ob 18. uri kardinal Angelo Comastri, delegat papeža Frančiška za Vatikan, prižgal luč v znamenje miru, ob koncu slovesnosti pa je bila predvidena tudi neposredna povezava z Betlehemom.

Letošnje jaslice z naslovom Frančišek 1223 – Frančišek 2013 prihajajo iz Neaplja, zasnoval jih je mojster Antonio Cantoni, postavljene pa so bile pod vodstvom Gulierma Pulcinija. Osrednji lik je seveda Sveta družina, ob njej so pastirji in druge osebe, ki predstavljajo različne družbene razrede ter faze človeškega življenja. Figure so oblečene v značilna neapeljska oblačila iz osemnajstega stoletja.

Kardinal Crescenzio Sepe, nadškof v Neaplju, je za Radio Vatikan povedal, da je sporočilo božiča predvsem upanje. Bog je prišel, da bi prinesel upanje, da bi prinesel mir, da bi na zastrupljeno zemljo prinesel pravico. Božič nam po kardinalovih besedah torej želi reči, naj se ne vdamo in naj se ne pustimo ujeti pesimizmu. To spodbudno sporočilo o upanju preko jaslic iz Neaplja letos prihaja na Trg sv. Petra v Vatikan. Neapeljske jaslice so namreč eden najvišjih izrazov kulture in tradicije tega mesta. Gre za virtuozno tehniko, ki se prenaša iz generacije v generacijo in ki, kot je zatrdil neapeljski nadškof, predstavlja »vnemo, domišljijo, kulturo in človečnost«, ki so značilne za prebivalce tega južnoitalijanskega mesta.


Vir: Radio Vatikan / M. M. Š.
Foto: news.va

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh