Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blagoslov kapelice sv. Cecilije

Za vas piše:
Rudi Matjašič
Objava: 06. 10. 2021 / 05:19
Oznake: Občina, Župnija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.11.2021 / 10:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Blagoslov kapelice sv. Cecilije
Kapelico sta blagoslovila farni župnik Branko Maček in dekan Igor Ignacij Novak. FOTO: Anita Kirbiš

Blagoslov kapelice sv. Cecilije

V nedeljo so v Juriju, na Grušeni, v Občini Kungota svečano odprli in blagoslovili Šerbinekovo kapelico. Kapelico, ki je posvečena sv. Ceciliji, zavetnici glasbe in glasbenikov, je prenovila Kungoška Pleh Muzika v sodelovanju z Občino Kungota.

Dolino, ki vodi do znamenitega srca med vinogradi, so tako še polepšali, hkrati pa poskrbeli za ohranjanje kulturne dediščine.

Kapelica pred obnovo. FOTO: Rudi Matjašič

Načel jo je zob časa

Kapelico so pred drugo svetovno vojno zgradili naši predniki, takratni domačini občine Kungota. Po dolgih letih jo je pošteno najedel zob časa. Zaradi tega je bila obsojena na propad. Zaradi vode (odvodnjavanja) so se kapelici zamajali temelji, odpadal je omet, bila je brez zvona in puščala je streha. Le vprašanje časa je bilo, kdaj bi se porušila v majhne delčke.

Šerbinekovo kapelico so zgradili leta 1939. FOTO: Rudi Matjašič

Apel za obnovo

Na pobudo županje Tamare Šnofl in Rudija Matjašiča se je rodila zgodba, ki smo ji priča danes. Zastavila sta si vprašanje: »Zakaj ne bi nekaj ukrenili glede propadajočih se kapelic, ki jih je v Kungoti veliko?« Lahko bi apelirali na vsa društva in vaške skupnosti v občini Kungota. Zakaj bi morala društva (skoraj vedno) čakati na denar iz občine? Veliko društev se namreč redkokdaj vpraša, kaj bi lahko naredila za občino, za domač kraj. Pobudo so vaške skupnosti in društva dobro sprejela in podprla.

Kapelica je posvečena sv. Ceciliji. FOTO: Rudi Matjašič

Vez med Kungoško Pleh Muziko in kapelico sv. Cecilije

KPM (Kungoška Pleh Muzika) je pobudo za obnovo kapelice vzela zelo resno. S člani društva smo imeli sestanek in se soglasno odločili, da pristopimo k projektu obnovitve kapelice (Šerbinekova kapelica v Grušeni). Sklenili smo, da bomo kot restavratorji in obnovitelji, kapelico posvetili sveti Ceciliji - zavetnici glasbe in glasbenikov.

Prostovoljno zavihali rokave

Zavihali smo rokave in se lotili dela, ki bo zagotovo zapisano v zgodovino in najpomembnejše, v naša srca. Sanirali (restavrirali, v celoti obnovili,…) smo temelje, prenovili streho, zunanjo fasado in naredili odvodnjavanje (drenažo). Kapelica je prav tako dobila nova kovana vrata ter »olepšano« notranjost. Obnovili smo oltarček, zid, tla, polkna na zvoniku ter vstavili nov zvon z logotipom KPM (Kungoške Pleh Muzike) in letnico prenove. Do kapelice je urejena pot in tlakovane stopnice.

Nov zvon z logotipom in letnico prenove. FOTO: Rudi Matjašič

Prvič v zgodovini Slovenije je društvo glasbenikov, kot smo mi, Kungoška Pleh Muzika, prostovoljno s svojimi sredstvi (v sodelovanju z občini Kungoto), znanjem in žulji na rokah, prenovila propadlo kapelico in to si štejemo v čast.

Skulpturo sv. Cecilije je izdelal domačin, umetnik s Kungote in član rezbarsko umetniškega društva Kungoški detli Marjan Marksl.

FOTO: Anita Kirbiš

Velik dogodek za kraj

V dolini so odmevale koračnice Kungoške Pleh Muzike in spevne melodije pevk Šentjurčanke. Vse prisotne je nagovorila županja občine Kungota Tamara Šnofl, podžupan in predsednik KPM (Kungoške Pleh Muzike) Rudi Matjašič in predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Alojz Kovšca. Za spomin na ta odmeven dogodek smo izdelali tudi spominske podobice, ki jih je razdelila princesa sp. Kungote Mišela Kraševec. Na dogodku je bil prisoten tudi poslanec Državnega zbora Marijan Pojbič.


Kupi v trgovini

Pod Mihaelovim varstvom
Monografije
50,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh