Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blagoslov obnovitvenih del na Šenturški Gori

Za vas piše:
M. M.
Objava: 07. 09. 2021 / 10:45
Oznake: Moja župnija, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.09.2021 / 19:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Blagoslov obnovitvenih del na Šenturški Gori
Maša pred cerkvijo sv. Urha. FOTO: Jože Čuk

Blagoslov obnovitvenih del na Šenturški Gori

Minuli konec tedna so domačini pripravili praznovanje v čast obnovitvenih del na cerkvi sv. Urha na Šenturški Gori, ki je bila zgrajena okoli leta 1368.

Že pred letom dni so se pojavili predlogi, da bi bilo dobro prebeliti fasado, prav tako pa je bilo treba zaradi dotrajanosti obnoviti pokopališki križ.

Blagoslov pokopališkega križa. FOTO: Jože Čuk

Obnova pokopališkega križa

Ker je bila na mestu dosedanjega križa prostorska stiska za večje število ljudi, so se odločili za postavitev novega križa na mestu ob pokopališčem zidu, kjer je nekoč stala mrtvašnica. »Korpus križanega nam je podaril Jožko Čuk, domačin Rajko je izdelal križ, podstavek zanj je načrtoval tudi domačin, letošnji Prešernov nagrajenec, arhitekt Rok Jereb. Les je daroval gospod Lončar iz doline,« je povedal eden od treh ključarjev David Rupnik.

Slovensko zastavo so kupili ob letošnjem praznovanju 30-letnice Slovenije. FOTO: Jože Čuk

Dela na fasadi

Kot pravi Rupnik, je Bog očitno slišal njihove želje po obnovi. »Tako se je letos spomladi pokazala potreba po ureditvi ene gozdne parcelne meje. Iz naslova mejne izravnave smo dobili večino sredstev, potrebnih za obnovo fasade. Potem so aktivnosti hitro stekle, pridobili smo pogoje in soglasje Zavoda za spomeniško varstvo. Skladno z njimi smo izbrali materiale in dogovorili podrobnosti.« Ker je bilo spomladi precej dežja, se je začetek del zamaknil v poletje. »Dela sta opravila gospod Franc, po domače Zahlevarjev iz Vašce, ki je tokrat to fasado barval že drugič. Prvič pred slabimi tridesetimi leti. In gospod Klemen iz Smokuča, ki se je z alpinističnimi prijemi posvetil zvoniku.«

Obnovitvena dela je blagoslovil ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik. Na fotografiji skupaj z Jernejem Marenkom, župnikom Župnije Cerklje na Gorenjskem, pod okrilje katere sodi cerkev sv. Urha. FOTO: Jože Čuk

Pomoč in dobrota domačinov

Pri obnovi so na pomoč priskočili tudi domačini, ki so skupaj sodelovali v osmih delovnih akcijah, ki so vključevale pospravljanje peska, postavljanje in prestavljanje odra, pranje stare fasade ter končno čiščenje in pospravljanje. »Vse skupaj nas je stalo 7.200 evrov. Vsi računi so že poravnani. Bogu hvala,« zaključuje Rupnik.


Nalaganje
Nazaj na vrh