Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Podlehnik: Blagoslov obnovitvenih del in žegnanjska slovesnost

Za vas piše:
Zdenka Golub
Objava: 26. 09. 2022 / 13:02
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.09.2022 / 13:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Podlehnik: Blagoslov obnovitvenih del in žegnanjska slovesnost
FOTO: Franci Mihelič

Podlehnik: Blagoslov obnovitvenih del in žegnanjska slovesnost

V nedeljo, 18. septembra, je potekalo žegnanje pri Novi cerkvi, zunanja slovesnost ob godu Žalostne Matere Božje.

Blagoslov obnovitvenih del je opravil p. Andrej Sotler, dosedanji župnik, v somaševanju p. Jožeta Petka in p. Benjamina Mlakarja. Slovesnost je ovekovečil domači cerkveni pevski zbor pod vodstvom Marte Trafela, na orgle je zaigral Maks Feguš. Po maši je potekala telovska procesija, katere se spominjajo le najstarejši. Postavljeni so bili trije oltarji. Na zvonove je pritrkoval Stanko Glažar.

V župniji imamo štiri prelepe cerkve. Pred leti je bila obnovljena župnijska cerkev. V poletnih mesecih pa so tekla obnovitvena dela na podružnici Žalostne matere Božje pri Novi cerkvi, ki je najmlajša cerkev v trojiški župniji. Zgradili so jo ptujski minoriti na svojem posestvu Gojkova v Stanošini. Graditi so jo pričeli leta 1742. Podružnična cerkev, 22 m dolga, 7 m široka in 7 m visoka, je baročno obokana enotna prostrana dvorana, ki hrani še ostanke prvotne opreme. Oltar in notranjost cerkve sta zelo spremenjena od prvotne podobe. Zvonik stoji za glavnim oltarjem in je 16 m visok.

FOTO: Franci Mihelič

Pred skoraj dvajsetimi leti je bila obnovljena zunanjščina in notranjščina cerkve, zato so bila obnovitvena dela nujno potrebna. Mojstri so v notranjosti naredili kompletno obnovo električne instalacije, novo razsvetljavo, novo ozvočenje, gradbena dela za novi plato oltarja, polaganje kamna v prezbiteriju, pleskarska dela v notranjosti in deloma zunaj, narejena je nova oglasna vitrina, montaža križevega pota in ureditev okolice.

Vsa dela so potekala pod budnim očesom p. Andreja Sotlerja in ključarja Zvonka Mlakarja s sinom Boštjanom in ženo Suzano. Tudi novi duhovnik p. Jože Petek je pripomogel pri izvajanju del. Na novi prezbiterij je postavil tudi čudoviti ambon. Hvala Občini Podlehnik, Jožetu Brezinšku, Bogdanu Mlakarju, Janezu Arnušu, Milanu Zajšku, Stanku Emeršiču, Robiju Hameršku, Mihaelu Skledarju, Marjanu Furmanu, Francu Mercu, Jožici Lozinšek, Katji Brodnjak, Andrejki Vidovič, Milici Srdinšek, Štefki Mergeduš in Majdi Svenšek.

Nalaganje
Nazaj na vrh