Zapri
Iskanje

Podlehnik: Blagoslov obnovitvenih del in žegnanjska slovesnost

Za vas piše:
Zdenka Golub
Objava: 26. 09. 2022 / 13:02
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.09.2022 / 13:24
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Podlehnik: Blagoslov obnovitvenih del in žegnanjska slovesnost

Podlehnik: Blagoslov obnovitvenih del in žegnanjska slovesnost
FOTO: Franci Mihelič
V nedeljo, 18. septembra, je potekalo žegnanje pri Novi cerkvi, zunanja slovesnost ob godu Žalostne Matere Božje.

Blagoslov obnovitvenih del je opravil p. Andrej Sotler, dosedanji župnik, v somaševanju p. Jožeta Petka in p. Benjamina Mlakarja. Slovesnost je ovekovečil domači cerkveni pevski zbor pod vodstvom Marte Trafela, na orgle je zaigral Maks Feguš. Po maši je potekala telovska procesija, katere se spominjajo le najstarejši. Postavljeni so bili trije oltarji. Na zvonove je pritrkoval Stanko Glažar.

V župniji imamo štiri prelepe cerkve. Pred leti je bila obnovljena župnijska cerkev. V poletnih mesecih pa so tekla obnovitvena dela na podružnici Žalostne matere Božje pri Novi cerkvi, ki je najmlajša cerkev v trojiški župniji. Zgradili so jo ptujski minoriti na svojem posestvu Gojkova v Stanošini. Graditi so jo pričeli leta 1742. Podružnična cerkev, 22 m dolga, 7 m široka in 7 m visoka, je baročno obokana enotna prostrana dvorana, ki hrani še ostanke prvotne opreme. Oltar in notranjost cerkve sta zelo spremenjena od prvotne podobe. Zvonik stoji za glavnim oltarjem in je 16 m visok.

FOTO: Franci Mihelič

Pred skoraj dvajsetimi leti je bila obnovljena zunanjščina in notranjščina cerkve, zato so bila obnovitvena dela nujno potrebna. Mojstri so v notranjosti naredili kompletno obnovo električne instalacije, novo razsvetljavo, novo ozvočenje, gradbena dela za novi plato oltarja, polaganje kamna v prezbiteriju, pleskarska dela v notranjosti in deloma zunaj, narejena je nova oglasna vitrina, montaža križevega pota in ureditev okolice.

Vsa dela so potekala pod budnim očesom p. Andreja Sotlerja in ključarja Zvonka Mlakarja s sinom Boštjanom in ženo Suzano. Tudi novi duhovnik p. Jože Petek je pripomogel pri izvajanju del. Na novi prezbiterij je postavil tudi čudoviti ambon. Hvala Občini Podlehnik, Jožetu Brezinšku, Bogdanu Mlakarju, Janezu Arnušu, Milanu Zajšku, Stanku Emeršiču, Robiju Hameršku, Mihaelu Skledarju, Marjanu Furmanu, Francu Mercu, Jožici Lozinšek, Katji Brodnjak, Andrejki Vidovič, Milici Srdinšek, Štefki Mergeduš in Majdi Svenšek.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Ob praznikih smo za vas pripravili e-darilo: 

pričevanje Glorie Polo: Zadela me je strela

Kliknite tukaj

Close