Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blagoslov obnovljenega zvonika in dveh zvonov v Slovenskih Konjicah [FOTO]

Za vas piše:
Jože Potrpin
Objava: 21. 04. 2024 / 20:32
Oznake: Maša, Škof, Župnija
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.04.2024 / 11:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Blagoslov obnovljenega zvonika in dveh zvonov v Slovenskih Konjicah [FOTO]
V Slovenskih Konjicah so praznovali farno žegnanje, Jurjevo, in temeljito obnovljen mogočni zvonik, ki je prejel svojo dušo, obnovljen najstarejši zvon in popolnoma nov zvon. FOTO: Jože Potrpin

Blagoslov obnovljenega zvonika in dveh zvonov v Slovenskih Konjicah [FOTO]

Nedelja, 21. aprila, je bila resnično Gospodov dan za pražupnijo sv. Jurija v Slovenskih Konjicah. Praznovali so farno žegnanje, Jurjevo, in temeljito obnovljen mogočni zvonik, ki je prejel svojo dušo, obnovljen najstarejši zvon in popolnoma nov zvon, ki poslej stoji na mestu, kjer sta bila pred mnogimi desetletji že njegova prednika, pa je enega vzela prva, drugega druga svetovna vojna.

Dogodek je pospremila množica vernih, skupno okoli dva tisoč, visoki gostje – veleposlanik Malteškega viteškega reda v Sloveniji knez Mariano Hugo von Windisch-Graetz, državnozborski poslanec Bojan Podkrajšek, župan Darko Ratajc, lepšale narodne noše, praporščaki, gasilska enota, člani Avto-moto društva, Jurjeva konjenica, godba na pihala, župnijski pevski zbor, skavti, obnovljen zvonik in nova zvonova pa je blagoslovil in posvetil nadškof metropolit Alojzij Cvikl ob apostolskem nunciju msgr. Jean-Marie Speichu, nadžupniku in arhidiakonu Jožefu Vogrinu in še dvema duhovnikoma rojakoma, Marjanu Rističu in Karlu Pavliču, bogoslovcih ter številnih liturgičnih in drugih župnijskih sodelavcih.

Fotogalerija Jožeta Potrpina:

Obnovitvena dela

Dela z zvonovoma so se pričela lanskega avgusta. Najstarejšega iz leta 1715 so dali obnovit v livarno Grassmayr v Innsbrucku, prav tako izdelat novega, največjega. Decembra je bil že ulit, težak pa 2.870 kg. Na podlagi tona zvona v obnovi so tudi uglasili novi zvon in oba zvonova iz leta 1984, ki sta bila izdelana v isti livarni. Kolavdator je bil Dominik Malovrh. Obnovljen historični zvon je sedaj posvečen sv. Ani, nov sv. Juriju s petimi podobami: sv. Jurija, sv. Jožefa, Marijinega oznanjenja, bl. Antona Martina Slomška, angelov varuhov, preostala dva sv. Križu in Sv. Duhu. Vsi štirje zvonovi so bronasti. 

Zvonik je bil potreben temeljite obnove. Deset ton je bilo samo odpadlega materiala. Načrt za obnovo je naredil Janez Moškrič iz podjetja JMZ, Projektiranje in montaža, ki deluje s sodelavci Malovrhi iz Polhovega Gradca. V zvoniku s petimi etažami od kora do zvonov v višini 19,6 metrov je skoraj devetdeset stopnic, stopnice in ograje, prav tako lesene jarme za zvonove je izdelalo mizarstvo Janeza Bobna iz Visejca v župniji Hinje, podest je bil narejen na licu mesta, podjetje Moškrič pa je izvedlo montažo lesenega stopnišča. Restavrirali so tudi vso železno opremo, dali nove osi, vso obstoječo konstrukcijo očistili in utrdili. Sledi še elektrifikacija podjetja Krn, sistemi za avtomatizacijo Tomaža Klopčiča iz Zgornje Javorščice pri Moravčah. Zvonova v zvonik je dvignila in prenesla firma Avtodvigala iz Hoč.

Fotogalerija Jožeta Potrpina:

Pesem zvonov

Ob koncu slovesne maše so številne zbrane nagovorili nuncij msgr. Speich, predsednik gradbenega odbora za obnovo zvonika Ivan Furman, župan Ratajc, knez Mariano Hugo von Windisch-Graetz, nadžupnik Vogrin pa je izrekel največjo zahvalo vsem gostom, sodelavcem, zaslužnim in dobrotnikom, izbranim štirim faranom pa podelil izredna priznanja in zahvale za nesebično služenje župniji in Cerkvi. Mežnarici Fridi Furman za njeno življenjsko delo, Stanku Obnerju in sinovoma za dolgoletno skrb za delovanje zvonjenja, Tomažu Drofeniku za predano delovanje stare mehanske stolpne ure in Ivanu Furmanu za povezovalno delo predsednika gradbenega odbora za obnovo zvonika. Po zahvalni pesmi so k veličastnemu praznovanju svoje dodali še ansambel Štajerskih 7 in skupina Erosi s Pesmijo zvonov.

Fotogalerija Jožeta Potrpina:

Zvonovi oznanjevalci

K blagoslovu konjev, druženju še po maši pred župniščem in na svoje domove pa je farane, krajane in občane vsekakor spremljala še posebej misel iz pridige nadškofa Cvikla o novi pridobitvi, pomenu in smislu zvonov.

Kot je poudaril, »zvonovi so oznanjevalci miru, veselja in upanja, pa tudi tolažbe, ko se poslavljamo od naših dragih. Prek dneva nas kličejo, da ob našem delu ne pozabimo na Boga. Ob nedeljah in praznikih nas vabijo k bogoslužju, ki je za vsakega od nas vir duhovnega življenja. Tu ob oltarju raste in se krepi naša vera. Tu spoznavamo, da ob Božjem kruhu lahko postajamo kruh drug za drugega. Naj vam oznanjajo, da je naš Bog usmiljen, dober in ljubezniv. S tem, ko izkazuje usmiljenje in dobroto vsakemu od nas, tudi nas vabi, da izstopimo iz sebe in zaživimo usmiljenje in dobroto v naših družinah, v naši župniji, mestu in narodu.«

Fotogalerija Jožeta Potrpina:

V nadaljevanju je nadškof spomnil na žalostno dejstvo, da danes nekateri želijo zvonove utišati, ker jih motijo v njihovem svetu, v katerega so se zaprli. »Želijo jih utišati, ker jim budijo vest, da človek ni samo materialno bitje, ampak veliki iskalec Smisla in Resnice, z drugo besedo Boga … Zvonovi pa nas vabijo v cerkev, kjer začutimo, da smo bratje in sestre, nas vabijo k odprtosti drug do drugega, nas vabijo k solidarnosti in prizadevanju za skupno dobro.

Naj zvon, skupaj z ostalimi tremi, v to župnijo prinaša Božjo bližino, Božje usmiljenje in dobroto, pa tudi veselje do življenja po veri, v ljubezni, dobroti in miru.« Kar je tudi želja izraženega napisa na novem zvonu: »Troedinega Boga moja pesem slavi, varstva sv. Jurija, Matere Božje, sv. Jožefa, bl. Antona Martina Slomška in Angelov varuhov prosi.«

Kupi v trgovini

Na Višarjah zvoni
Proza
24,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh