Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blagoslov obnovljenega zvonika v Kokri

Za vas piše:
D. K.
Objava: 13. 12. 2022 / 07:07
Oznake: Maša, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.12.2022 / 07:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Blagoslov obnovljenega zvonika v Kokri
Ožji sodelavci v župniji. FOTO: arhiv župnije

Blagoslov obnovljenega zvonika v Kokri

Najdaljšo slovensko vas krasi in varuje romarska cerkev Marije Brezmadežne. Že davno nazaj so se v prejšnjo cerkvico, ki je bila postavljena na skalnati grič nad sedanjo, zatekali romarji k Mariji po pomoč. Po razglasitvi samostojne duhovnije v Kokri l. 1787 in s stalnim duhovnikom je vse skupaj samo še oživelo. Na sedanjem mestu je bila 10 let pozneje dokončno zgrajena nova cerkev v baročnem slogu, posvečena pa leta 1802.

V zadnjem času se je pokazala potreba po celoviti obnovi zvonika. To delo so pod mojstrskimi rokami v letošnjem letu tudi izvedli. Nastali so visoki stroški, ki so jih deloma pokrili Občina Preddvor, Krajevni odbor Kokra in donatorji. Krajani so darovali in obdelali les ter prispevali znaten delež pri pokritju stroškov.

V nedeljo, 11. decembra, je bila v omenjeni cerkvi slovesna maša z blagoslovom zaključnih del. Daroval jo je škof Jamnik. Po njej so domače gospodinje v sodelovanju s Turističnim društvom Kokra pripravile tudi pogostitev, tako da je bilo vernikom kljub mrazu in snežinkam lahko toplo pri srcu.

FOTO: arhiv župnije

Hvaležni smo našim prednikom, ki so postavili cerkev in jo vzdrževali. Prav tako pa smo lahko veseli, da bodo v prihodnje tudi naši zanamci in romarji od blizu in daleč imeli možnost prositi in častiti Marijo v prelepi dolini Kokre, s prekrasnim pogledom na prvaka Kamniških Alp, Grintavec in Kočno.

Župnik Pavel Okoliš (drugi z leve) in župan Občine Preddvor Rok Roblek (četrti z leve). FOTO: arhiv župnije

Velika zahvala in hvaležnost pa seveda veljata tudi našemu župniku Pavlu Okolišu, ki kljub ukinitvi župnije v Kokri in njeni priključitvi preddvorski župniji rad prihaja v našo cerkev ter ob nedeljah in praznikih daruje svete maše pred našim majhnim, a predanim oltarnim občestvom.

Nalaganje
Nazaj na vrh