Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zvonik Plečnikove cerkve v Šiški zažarel v polnem sijaju

Za vas piše:
J. P.
Objava: 28. 07. 2022 / 16:24
Oznake: Cerkev, Župnija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.07.2022 / 16:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zvonik Plečnikove cerkve v Šiški zažarel v polnem sijaju
Zvonik Plečnikove cerkve sv. Frančiška Asiškega v Šiški je sinoči zažarel v polnem sijaju. FOTO: FB Andrej Doblehar

Zvonik Plečnikove cerkve v Šiški zažarel v polnem sijaju

Ravno sredi Plečnikovega leta 2022, ki ga je slovenska vlada v prejšnjem mandatu razglasila ob 150-letnici rojstva velikega arhitekta Jožeta Plečnika, je zvonik Plečnikove cerkve sv. Frančiška Asiškega v Šiški sinoči zažarel v polnem sijaju.

Kot je na družbenem omrežju zapisal novinar, umetnostni zgodovinar, etnolog in kulturni antropolog dr. Andrej Doblehar, je zvonik cerkve sv. Frančiška v Župniji Ljubljana Šiška odslej ponoči na novo osvetljen. Pojasnil je, da so pri večletnem projektu sodelovali avtor razsvetlitve izr. prof. dr. Tomaž Novljan s Fakultete za arhitekturo (sicer projektant in raziskovalec na področju svetlobe ter humanizacije arhitekturnih ambientov v agresivnih okoljih), Irena Vesel z Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (vodja območne enote Kranj) in Marko Bizjak iz podjetja Javna razsvetljava, d. d., iz Ljubljane.

Osvetlitev poudarja razgibanost arhitekture zvonika

Andrej Doblehar pa je ob teh strokovnjakih kot sosed že pred časom na Mestno občino Ljubljana prav tako dal pobudo za novo osvetlitev in sledil delom. »Strokovno zasnovana osvetlitev poudarja izjemno razgibanost arhitekture zvonika in jo v nočnem času umetniško še nadgrajuje, hkrati pa so reflektorji energetsko varčni in točkovno usmerjeni ter s tem manj obremenjujejo okolje kot starejša osvetlitev,« je zapisal Doblehar. Spomnimo: cerkev sv. Frančiška Asiškega v Šiški je bila, kot še druga izbrana Plečnikova dela v Ljubljani, vpisana na Unescov seznam svetovne kulturne in naravne dediščine.

Zvonik prizidan pozneje, leta 1931

Pogled v župnijsko zgodovino pove, da je bila po načrtih Jožeta Plečnika v tedanjem predmestju Ljubljane, v Šiški, med letoma 1925 in 1927 zgrajena cerkev sv. Frančiška Asiškega. Nenavadni cerkveni zvonik je bil dograjen oziroma prizidan pozneje, šele proti koncu leta 1931. Njegova podoba je zelo značilna. Posebej tipični sta nadstropji z vrstama stebrov povsem na vrhu, nad katerima se dviguje streha zvonika. Prvotno je bil zvonik zamišljen v pravokotni obliki, na koncu pa si je Plečnik premislil in ga oblikoval kot valj s stožcem na vrhu. Cerkev sv. Frančiška Asiškega je bil prvi Plečnikov velik (sakralni) projekt v Ljubljani.

Nalaganje
Nazaj na vrh