Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Praznik krščanske mladosti: nova maša Roka Gregorčiča [FOTO]

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 04. 07. 2022 / 10:57
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.07.2022 / 11:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Praznik krščanske mladosti: nova maša Roka Gregorčiča [FOTO]
Novomašnik Rok Gregorčič. FOTO: Tatjana Splichal

Praznik krščanske mladosti: nova maša Roka Gregorčiča [FOTO]

Slovesno pritrkavanje, v nebo segajoči mlaji in napis Novomašnik bod' pozdravljen so včeraj v župniji Šiška naznanjali velik praznik, ali kot je dejal p. Bogdan Knavs praznik »krščanske mladosti«: letošnji novomašnik Rok Gregorčič je v domači cerkvi obhajal slovesnost nove maše.

»Hvala, spoštovani in dragi Rok, da si nas danes zbral ob tem lepem dogodku, ko poleg župnije praznujemo tudi vsi, ki nam nekaj pomeniš,« se je novomašniku Roku Gregorčiču zahvalil pridigar p. Bogdan Knavs, ki se vedno znova rad vrača v Šiško in sreča prijatelje. Včeraj je bilo posebno ganljivo, saj so se v Šiški zelo potrudili za novomašno slovesnost, sodelovale pa so tudi druge župnije.

FOTO: Tatjana Splichal

»Dragi Rok, čigava je zasluga, da si danes tukaj med nami kot duhovnik?« se je vprašal p. Knavs in se ob tem spomnil trenutka, ko je Rok sprejel povabilo k ministrantski skupini. Seveda gre zahvala staršem, pa tudi vsem duhovnikom, patrom frančiškanom, katehetom, župljanom in ministrantom, profesorjem in vzgojiteljem, pa tudi vsem skritim molivcem, a brez božjega klica na pot velike duhovne avanture in odgovora »Tukaj sem«, te slovesnosti ne bi bilo, je poudaril p. Knavs.


»V spomin mi prihaja Velika sobota l. 2014, na kres po velikonočni vigiliji na župnijskem vrtu in na moje vprašanje: 'Rok ali boš duhovnik?' Vprašanje, ki je izvabilo solzo na Tvojih očeh. Zakaj to pripovedujem? Zato, ker deluješ tako resno in zadržano, imaš pa bogat notranji čustveni svet, ki ga znaš ob posebnih priložnostih tudi pokazati. Hvala Bogu, kajti duhovnik skozi svoje srce oznanja in oskrbuje Božje skrivnosti. Teh priložnosti bo veliko, da bo spregovorilo Tvoje ljubeče srce. Naj Te ne bo strah ljudem razkriti svojega srca,« je novomašniku dejal p. Knavs.


Spomnil je, kako je Rok kot ministrant rad pokleknil, zvonil in molil ter mu ob tem položil na srce, da bo zdaj kot duhovnik posrednik, ki dovoli, da ga Bog stalno navdihuje, ki sprejme, da ga Bog preseneti in da bo to presenečenje podarjal tudi naprej.

Novomašnika in zbrane vernike je nagovoril p. Bogdan Knavs. FOTO: Tatjana Splichal 

»Poklical boš živega Boga med nas, nabiral in povezoval boš molitve in prošnje ljudi ter jih dvigal v Nebo. Lahko boš tudi odpuščal grehe. Danes imamo različne zdravnike specialiste, psihologe, terapevte, a nihče ne more reči: »Pojdi v miru, tvoji grehi so ti odpuščeni!« To lahko storiš samo Ti kot duhovnik.«

FOTO: Tatjana Splichal

Ob tem je p. Knavs izrekel povabilo vsem mladim kristjanom, naj se veselijo novega duhovnika in si tudi sami zastavijo vprašanje, kako mu stati ob strani in še več, ali bi zmogli tudi sami odgovoriti pritrdilno. Starše pa je prosil, naj otroke spodbujajo k lepemu in naj se ne bojijo, če bi izbrali duhovniški poklic.

Starša novomašnika Roka Gregorčiča. FOTO: Tatjana Splichal

Svoj nagovor pa je sklenil, da duhovni poklic ni samoumeven, temveč je dar in sad. »Je milostni in nezasluženi dar Boga, ki ga ne moremo izsiliti, zanj lahko le prosimo. In Kristus nas spodbuja, naj se ne naveličamo prositi. In je sad, sad radostnega krščanskega življenja, ko sta molitev in sveta evharistija središči našega družinskega življenja. Takrat je tudi prijateljstvo s Kristusom najlepša duhovna avantura, za katero se lahko mlad fant odloči.«

Utrip s predvečera nove maše in z nedeljske slovesnosti v fotogaleriji Tatjane Splichal:

Nalaganje
Nazaj na vrh