Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blagoslov prenovljenih Goršičevih orgel

Za vas piše:
K. C.
Objava: 24. 11. 2014 / 10:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:20
Ustavi predvajanje Nalaganje

Blagoslov prenovljenih Goršičevih orgel

V soboto je v uršulinski cerkvi Svete Trojice v Ljubljani Franci Šuštar blagoslovil prenovljene Goršičeve orgle.
V soboto, 23. novembra, so bile v uršulinski cerkvi Svete Trojice v Ljubljani med mašo, ki jo je daroval Franci Šuštar, blagoslovljene prenovljene Goršičeve orgle. Ob tej priložnosti sta orglavecTone Potočnik, ki je pred mašo zaigral na orgle, med mašo pa je zvoke iz njih izvabljal Gregor Klančič, in izdelovalec orgel Brane Košir predstavila zvočnost obnovljenega inštrumenta, Košir in restavratorka - konservatorka Nuša Saje pa sta s projekcijo prikazala, kako je potekala obnova Goršičevih orgel.

Leta 1891 je Franc Goršič iz Ljubljane izdelal svoje 56. delo - orgle za uršulinsko cerkev, ki so nadoemstile druge orgle v cerkvi Svete Trojice. Prve je za takrat novo cerkev izdelal leta 1763 Franc Ksaver Križman. Sakralna glasba se je na njih izvajala celih 42 let, nato pa so jih v začetku 19. stoletja poškodovali francoski vojaki. nove naj bi leta 1842 izdelal Johann Kunat. Ob postavitvi svojih je Goršič Kunatove prenesel v Tunjice. Dispozicija navaja 33 registrov, ker pa sta dva deljena – burdon 16' v prvem in viola major 16' v drugem manualu – poleg tega pa že omenjena viola major igra tudi kot pedalni register, je resničnih registrov le 30.



Franc Goršič je v 39 letih izdelal 66 orgel, veliko pa jih je tudi prenovil. Poleg zdaj prenovljenih orgel v uršulinski cerkvi je v Ljubljani postavil še orgle v Trnovem, pri Svetem Jakobu in pri frančiškanih na Tromostojvu, drugod pa še Kamniku, Novem mestu, Vipavi, Logu pri Vipavi, Ribnici, Smledniku, Dolini pri Trstu in Stari Loki.

Več o orglah si preberite v članku v 47. številki letošnje Družine ( 23. november 2014).

Fotografije: Tatjana Splichal



Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh