Zapri
Iskanje

Blagoslov prenovljenih Goršičevih orgel

Za vas piše:
K. C.
Objava: 24. 11. 2014 / 10:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:20
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Blagoslov prenovljenih Goršičevih orgel

V soboto je v uršulinski cerkvi Svete Trojice v Ljubljani Franci Šuštar blagoslovil prenovljene Goršičeve orgle.
V soboto, 23. novembra, so bile v uršulinski cerkvi Svete Trojice v Ljubljani med mašo, ki jo je daroval Franci Šuštar, blagoslovljene prenovljene Goršičeve orgle. Ob tej priložnosti sta orglavecTone Potočnik, ki je pred mašo zaigral na orgle, med mašo pa je zvoke iz njih izvabljal Gregor Klančič, in izdelovalec orgel Brane Košir predstavila zvočnost obnovljenega inštrumenta, Košir in restavratorka - konservatorka Nuša Saje pa sta s projekcijo prikazala, kako je potekala obnova Goršičevih orgel.

Leta 1891 je Franc Goršič iz Ljubljane izdelal svoje 56. delo - orgle za uršulinsko cerkev, ki so nadoemstile druge orgle v cerkvi Svete Trojice. Prve je za takrat novo cerkev izdelal leta 1763 Franc Ksaver Križman. Sakralna glasba se je na njih izvajala celih 42 let, nato pa so jih v začetku 19. stoletja poškodovali francoski vojaki. nove naj bi leta 1842 izdelal Johann Kunat. Ob postavitvi svojih je Goršič Kunatove prenesel v Tunjice. Dispozicija navaja 33 registrov, ker pa sta dva deljena – burdon 16' v prvem in viola major 16' v drugem manualu – poleg tega pa že omenjena viola major igra tudi kot pedalni register, je resničnih registrov le 30.Franc Goršič je v 39 letih izdelal 66 orgel, veliko pa jih je tudi prenovil. Poleg zdaj prenovljenih orgel v uršulinski cerkvi je v Ljubljani postavil še orgle v Trnovem, pri Svetem Jakobu in pri frančiškanih na Tromostojvu, drugod pa še Kamniku, Novem mestu, Vipavi, Logu pri Vipavi, Ribnici, Smledniku, Dolini pri Trstu in Stari Loki.

Več o orglah si preberite v članku v 47. številki letošnje Družine ( 23. november 2014).

Fotografije: Tatjana SplichalPodprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh