Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blagoslov zaključnih del in kora v cerkvi na Tišini

Za vas piše:
Jože Žerdin
Objava: 29. 09. 2021 / 10:53
Oznake: Cerkev, Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.09.2021 / 10:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Blagoslov zaključnih del in kora v cerkvi na Tišini
FOTO: Jože Žerdin.

Blagoslov zaključnih del in kora v cerkvi na Tišini

V središču vasi Tišina stoji mogočna župnijska cerkev, ki je posvečena Marijinemu rojstvu, ki pa jo je že načel zob časa. Verniki župnije Tišina in gradbeni odbor, ki ga je vodil Jožef Poredoš so sklenili, da bodo s skupnimi močmi obnovili župnijsko cerkev na Tišini.

Na praznik župnijskega proščenja Marijinega rojstva (mala maša) v sredo, 8. septembra, je bilo v župniji zelo slovesno, kajti murskosoboški škof ordinarij msgr. dr. Peter Štumpf je pred darovano sveto mašo blagoslovil zaključna dela in kor v župnijski cerkvi na Tišini. Poleg domačih vernikov in vernikov od drugod ter duhovnikov iz drugih župnij, se je svete maše udeležil tudi Franc Horvat, župan občine Tišina. 

Pred začetkom slovesnosti je škofa v imenu župnijskega pastoralnega sveta pozdravila Mihaela Flisar. Zbrane vernike je pozdravil novi župnik župnije Tišina, dr. Franc Zorec, ki se je vernikom zahvalil, da so ga z odprtimi rokami sprejeli za novega župnika. Dejal je, da je to zanj velika odgovornost in breme, a s pomočjo Božje pomoči, vernikov, župnijskega pastoralnega in gospodarskega sveta bo župnija in obnovljena cerkev spet duhovno obogatena in vsem bo delil božjo besedo. 

FOTO: Jože Žerdin.

V imenu gradbenega odbora za obnove cerkve pa je spregovoril Jožef Poredoš, ki je dejal, da je župnijsko proščenje tudi dar Bogu za dokončanje del pri obnovi cerkve na Tišini Marijinega rojstva. Predstavljen je bil potek obnove, ki se je začel pred štirimi leti. Vsi so bili nekoliko skeptični, kako jim bo to uspelo in sedaj po štirih letih svoje sadove dela gledajo z velikim veseljem. Vsi zastavljeni cilji so se jim tudi uresničili v času celotne obnove. 

Letos ob Marjinem prazniku so bili veseli, da je murskosoboški škof dr. Peter Štumpf prišel med vernike in blagoslovil obnovo notranjosti cerkve z ogrevanjem, kovinska vrata pod korom in nekaj novih klopi in kor, ki je lepo obnovljen, kjer med sveto mašo pojejo cerkveni pevci. Po štirih letih so na Tišini tako mogočno stavbo tudi obnovili in prenovili v celoti. 

Obnovljena župnijska cerkev predstavlja biser Tišine.

Kako jim je to uspelo? Najprej z božjo pomočjo in s pomočjo darov vernikov. V nabirki so zbrali več kot 300 tisoč evrov. Občina Tišina je za obnovo prispevala 75 tisoč evrov. Skupna naložbena investicija znaša 500 tisoč evrov. Izrečena je bila tudi zahvala ministrstvo za kulturo, ki je prav tako prispevalo znaten delež denarja k obnovi ter izvajalcem gradbenih in drugih del. Zahvalili so se tudi mojstru Davidu Kotniku, ki je sodeloval pri obnovi klopi in obnovi kora. 

Sedaj, ko je cerkev lepo obnovljena in je pravi biser župnije in občine Tišina je dolžnost vernikov, da jo s svojo prisotnostjo tudi veliko krat napolnijo, kajti sama cerkev ne pomeni nič, če ni v njej vernikov in drugih obiskovalcev. Potem, ko je škof blagoslovil obnovo kora je vsem zaželel, da bi še naprej odmevala lepa cerkvena pesem. 

FOTO: Jože Žerdin.

Škof je v pridigi spregovoril o Marijinem prazniku in se zahvalil vsem, ki so sodelovali pri obnovi cerkve in novemu župniku župnije Tišina, dr. Francu Zorcu položil na srce, da naj bo župnik odprtih rok in širokega srca. V zadnjem obdobju je župnija Tišina doživljala negotovost prejšnjega župnijskega upravitelja Boštjana Čeha, mladega duhovnika, ki se je boril z boleznijo, a žal ni bilo pomoči zanj. V pomanjkanju v tišinski župniji so duhovniki prihajali in odhajali. 

Zadnje leto so župnijo oskrbovali dekan Ivan Kranjec, soboški župnik Goran Kuhar in soboški kaplan Aljaž Baša. Sedaj pa je župnijo z vsemi pooblastili prevzel bakovski župnik dr. Franc Zorec, ki je to storil z velikim veseljem, kar je bilo ob župnijskem proščenju še toliko bolj slovesno. Na župnijskem proščenju so cerkveni pevci peli Marijine pesmi. 


Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh