Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blagoslovili papeževo hišo v Pentlingu

Objava: 26. 09. 2012 / 06:35
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Blagoslovili papeževo hišo v Pentlingu

Benedikt XVI. je svoje nekdanje domovanje podaril ustanovi, ki se ukvarja z izdajanjem zbranega teološkega dela Josepha Ratzingerja, hiša pa bo od oktobra dalje na ogled tudi obiskovalcem.

V prisotnosti okoli dvestotih častnih gostov so minulo soboto zvečer obnovljeno hišo papeža Benedikta XVI. v nemškem Pentlingu izročili v uporabo novemu lastniku. Stavba naj bi odslej služila kot ‘kraj srečevanja z življenjem in delom Josepha Ratzingerja’, je pojasnil prefekt Kongregacije za nauk vere, nadškof Gerhard Ludwig Müller. Pri tem so večino prostorov, med njimi tudi Ratzingerjevo nekdanjo delovno sobo, temeljito obnovili in rekonstruirali. Od oktobra dalje bo hiša na ogled posameznim obiskovalcem in manjšim skupinam, za obisk pa bo potrebna vnaprejšnja najava.

Joseph Ratzinger je med leti 1969 in 1977 kot profesor teologije predaval na univerzi v Regensburgu, v predmestju Pentling pa si je tedaj kupil hišo. Sobotne slovesnosti so se udeležili tudi papežev starejši brat Georg, papežev osebni tajnik prelat Georg Gänswein in apostolski nuncij v Berlinu, nadškof Jean-Claude Perisset. Georg Ratzinger je bil ganjen in navdušen, ‘da naša hiša na ta način doživlja preporod’.

Pred dvema letoma je Benedikt XVI. svoje zasebno domovanje, v katerem je pravzaprav nameraval živeti po upokojitvi, podaril regensburški škofijski ustanovi ‘Papež Benedikt XVI.’. K ustanovi sodi tudi inštitut, ki se trenutno ukvarja z izdajanjem zbranega teološkega dela Josepha Ratzingerja. Po besedah direktorja inštituta Rudolfa Voderholzerja so prostore uredili tako, ‘da je jasno razvidno sožitje bratov in sestre’.

Ratzingerjeva sestra Maria je do svoje smrti leta 1991 skrbela za gospodinjstvo in zasebno korespondenco svojega brata. V njeni sobi si bo moč ogledati mehanski pisalni stroj in škatlo s šiviljskim priborom. V pritličju tonska naprava in izvirne partiture kažejo na cerkveno-glasbeno poklicno pot starejšega brata Georga, skladatelja in vodjo deškega zbora Regensburger Domspatzen. Tudi po odhodu Josepha Ratzingerja iz Regensburga je Pentling ostal najpomembnejše stičišče bratov in sestre, saj so se najpogosteje srečevali prav tam.

Med razstavljenimi dokumenti je tudi seznam božičnih želja Ratzingerjevih najmlajših iz leta 1934. V svojem pismu novorojenemu Jezuščku si je sedemletni Joseph med drugim zaželel misal in ‘zeleno mašno oblačilo’. Pod svojo željo je kasnejši papež zapisal: “Obljubim, da bom vedno priden.”

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh