Zapri
Iskanje

Bled in Gorje prva prejemnika certifikata v Evropi za občino brez odpadkov

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 12. 04. 2022 / 10:51
Oznake: Družba, Občina
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 12.04.2022 / 11:13
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Bled in Gorje prva prejemnika certifikata v Evropi za občino brez odpadkov

Bled in Gorje prva prejemnika certifikata v Evropi za občino brez odpadkov
Pogled na Blejski otok. FOTO: Wikipedia
Občini Bled in Gorje sta po oceni organizacije Mission Zero Academy postali prvi evropski certificirani občini brez odpadkov. Po njeni presoji ti uspešno izvajata ukrepe za nič odpadkov in delujeta skladno s pogoji, ki jih zahteva certifikat.

Revizija občin je dokazala njun napredek pri izvajanju aktivnosti na področju zero waste oziroma občine brez odpadkov ter krožnega gospodarstva. Sicer zelo turistični občini sta skupaj z Ekologi brez meja izvedli več kot 40 ukrepov za izboljšanje upravljanja z viri in ozaveščenosti, povečali stopnjo ločenega zbiranja na 71 oziroma 75 odstotkov ter zmanjšali količino mešanih odpadkov na turista za 16 odstotkov, navaja STA.

Pohvala za nenehne izboljšave

»V imenu Mission Zero Academy občinama Bled in Gorje toplo čestitam, da sta postali prvi evropski certificirani zero waste občini. To je velika pohvala za uspešno delo in nenehne izboljšave za bolj čisto in zdravo družbo,« je dejal koordinator ravnanja z odpadki pri Zeleni akciji in revizor za Mission Zero Academy Marko Košak.

Pogled na občino Gorje. FOTO: Spletna stran Občine Gorje

Dve zvezdici

Občini sta prejeli certifikat z dvema zvezdicama, kar pomeni, da že sedaj ravnata z viri mnogo bolje kot zahteva zakonodaja. Evropski certifikat, ki ga je razvila Mission Zero Academy pod okriljem Zero Waste Europe, je namenjen pospeševanju prehoda evropskih mest na nič odpadkov in izvajanju krožnega gospodarstva na lokalni ravni, so še zapisali Ekologi brez meja.

Preverjanje čez tri leta

Občini bosta nadaljevali nadgradnjo ukrepov in jih spremljali, vsake tri leta pa bosta deležni preverjanja za potrditev certifikata, pri čemer bosta imeli možnost pridobitve višje ocene. Zaenkrat imata dve od možnih petih zvezdic.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh