Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Minister na ogledu arhitekturnih spomenikov

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 11. 04. 2022 / 19:44
Oznake: Kultura, Občina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.04.2022 / 19:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Minister na ogledu arhitekturnih spomenikov
Med ogledom Plečnikove kapelice v Dolenji vasi. FOTO: Ministrstvo za kulturo RS

Minister na ogledu arhitekturnih spomenikov

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je v okviru delovnega obiska v občinah Gorenja vas – Poljane, Železniki in Škofja Loka obiskal dvorec Visoko, kjer poteka tretja faza celovite obnove Visoške domačije. Prav tako si je ogledal Plečnikovo kapelico v Dolenji vasi in Janečkove orgle v cerkvi Marijinega oznanjenja v Crngrobu.

Minister si je najprej ogledal enega najpomembnejših arhitekturnih spomenikov v Sloveniji, dvorec Visoko, ki ga poznamo tudi pod imenom Tavčarjeva ali Visoška domačija. Ministrstvo za kulturo ga skupaj z Občino Gorenja vas – Poljane v zadnjih letih pospešeno obnavlja.

Med obiskom dvorca Visoko. FOTO: Ministrstvo za kulturo RS

Za drugo in tretjo fazo skoraj 295 tisoč evrov

Kulturno ministrstvo je za drugo in tretjo fazo celovite obnove Visoškega od leta 2019 do 2022 prispevalo 294.010 evrov. »Druga faza obnove je vključevala obnovo strehe in fasade ter dokončanje obnove pritličja ter dela kleti. Poleg obnove strehe in fasade dvorca je sočasno potekala trajna obnova tlakov in talnih oblog ter ureditev ogrevanja v vhodni veži ter vseh prostorih razstavnih zbirk, vključno s poročno dvorano.

Tretja faza obnove obsega obnovo gospodarskega poslopja, in sicer obnovo strehe in fasade ter lesenega zunanjega stavbnega pohištva celotnega objekta, kakor tudi lesenih oken v prvem in drugem nadstropju domačije,« pojasnjujejo na ministrstvu.

Pred Plečnikovo kapelico. FOTO: Ministrstvo za kulturo RS

Obnova Plečnikove kapelice

V luči praznovanja 150-letnice rojstva arhitekta Jožeta Plečnika si je minister ogledal tudi Plečnikov spomenik žrtvam v Dolenji vasi. Obnovo Plečnikove kapelice je v letu 2021 ministrstvo sofinanciralo s 30.000 evri.

Janečkove orgle v cerkvi Marijinega oznanjenja v Crngrobu so obnovili leta 2020. FOTO: Ministrstvo za kulturo RS

Baročne Janečkove orgle

V škofjeloški občini pa si je minister ogledal obnovljene baročne Janečkove orgle v cerkvi Marijinega oznanjenja v Crngrobu. Orgle, ki so jih postavili leta 1743, so obnovili leta 2020. Ministrstvo je za njihovo obnovo primaknilo 20.000 evrov.

»Poleg obnove Visoške domačije, Plečnikove kapelice in Janečkovih orgel je Ministrstvo za kulturo v letu 2021 v občini Gorenja vas – Poljane s 325.273 evri sofinanciralo ureditev zunanjih prireditvenih prostorov. Prireditveni prostor bo urejen na območju delno raziskanega arheološkega najdišča v središču Poljan. Projekt obsega dokončanje arheoloških raziskav s predstavitvijo najdb stavbne dediščine, zunanje ureditve in nakup potrebne opreme.«

Kupi v trgovini

Kultura šteje
Filozofija in esejistika
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh