Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zaključek obnovitvenih del v kapeli dvorca Dornava

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 10. 04. 2022 / 17:27
Oznake: Družba, Kultura
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.04.2022 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zaključek obnovitvenih del v kapeli dvorca Dornava
Kapelo dvorca Dornava je blagoslovil mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl. FOTO: Ministrstvo za kulturo RS

Zaključek obnovitvenih del v kapeli dvorca Dornava

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti se je udeležil slovesnosti ob zaključku obnovitvenih del v kapeli dvorca Dornava. Ministrstvo za kulturo si namreč že več let prizadeva za celovito obnovo dvorca, enega najpomembnejših in najbolj celovito ohranjenih spomenikov baročne profane arhitekture v Sloveniji.

Celovita obnova baročnega dvorca Dornava s parkom je predvidena v Resoluciji o nacionalnem programu za kulturo 2022–2029. Predvidena investicijska vrednost projekta je 30 milijonov evrov. Preden bo ministrstvo lahko zagotovilo sredstva za celovito obnovo, v dvorcu in parku potekajo nujna vzdrževalna dela ter postopna obnova.

Lani obnovljena grajska kapela

Lani so zaključili obnovo grajske kapele, letos pa potekata poteka obnova in rekonstrukcija znamenite oranžerije v parku. Ministrstvo je obnovo kapele sofinanciralo s približno 120.000 evri, obnovo in rekonstrukcijo oranžerije, skupaj še z dvema manjšima baročnima paviljonoma, pa sofinancira s skoraj 830.000 evri, pravijo na ministrstvu za kulturo.

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti. FOTO: Ministrstvo za kulturo RS

Notranjost kapele – kapela je bila posvečena malo pred letom 1760 – je oblikoval arhitekt Joseph Hueber, ki je tudi avtor baročne zasnove dvorca s parkom. Kapela je krita je s kadunjastim obokom in osvetljena z dvema visokima pravokotnima oknoma na severni strani.

Lani izdelana idejna zasnova za celovito obnovo

Pomemben korak k celoviti obnovi dvorca predstavlja lani izdelana programsko projektna naloga in idejna zasnova za celovito obnovo dvorca Dornava s parkom. »V pritličju so predvideni prostori za razstavo originalnih plastik grajskega kompleksa, prodajno galerijo in kavarno, v nadstropju pa prostori za muzejsko ureditev,« pojasnjujejo na ministrstvu. Prostore bodo lahko uporabljali tudi za svečane dogodke.

Kulturni minister med ogledom načrta nadaljnjih del. FOTO: Ministrstvo za kulturo RS

»Poleg tega je v dvorcu predvidenih devetnajst hotelskih sob visoke kategorije, hotelska restavracija, večnamenske učilnice, prostori demonstracijske kuhinje in restavratorske delavnice. Programska zasnova dvorca vključuje širok krog umetniških dejavnosti, kot so gledališka, muzejska, galerijska in izobraževalna dejavnost. Obenem pa se bodo z oživitvijo dvorca odprle tudi dodatne možnosti za delovanje lokalnih društev in javnih zavodov.«


Kupi v trgovini

Kultura šteje
Filozofija in esejistika
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh