Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Uredili območje ob kapelici Lurške Matere božje

Za vas piše:
M. M.
Objava: 29. 11. 2021 / 17:00
Oznake: Dogodek
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.11.2021 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Uredili območje ob kapelici Lurške Matere božje
FOTO: Spletna stran Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib

Uredili območje ob kapelici Lurške Matere božje

Z današnjim odprtjem in predajo v uporabo so zaključili dela pri kapelici Lurške Matere božje na vznožju Rožnika, ki stoji ob Kikljevi ulici pri Gostilni Čad.

»Gre za še en primer dobre prakse, kjer so bili v proces celovite ureditve od samega začetka vključeni vsi soglasodajalci – od lastnika gozda do strokovnih institucij, Mestne občine Ljubljana in upravljalca zavarovanega območja,« so v sporočilu za javnost zapisali na spletni strani Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib.

Priljubljena pot

Upravljalec parka JP VOKA SNAGA - Služba krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib je lani na tej točki zabeležil skoraj 90.000 prehodov obiskovalcev, kar v povprečju pomeni 250 na dan. To nakazuje, da je pot mimo kapelice zelo priljubljena pri uporabnikih parka.

Preplet naravne in kulturne dediščine

V krajinskem parku na tem območju se prepletata naravna in kulturna dediščina. Kip Lurške Matere božje so v kapelico leta 1885 prenesli iz frančiškanskega samostana. »Območje gozda in potoka pri obnovljenem stopnišču je tudi življenjski prostor raka koščaka in hrošča močvirskega krešiča, zato so bila dela izvedena s skrbjo za varstvo teh dveh redkih in ogroženih vrst.«

FOTO: Spletna stran Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hribImage caption

Kaj so obnovili in uredili?

Družba Slovenski državni gozdovi (SiDG), ki je skrbnica tega gozdnega zemljišča, je v sklopu del obnovila stopnišče, ki vodi od kapelice v smeri Ceste na Rožnik. »Uredili so odvodnjavanje, izvedli sanitarno sečnjo, obnovo gozda ter odstranili zarast na gozdni poti vzporedno s Kikljevo ulico. Ta bo pešcem omogočala umik s pločnika vzporedno v gozd. V skrbi za hrošča močvirskega krešiča in raka koščaka, je potok, ki teče na območju ureditve, ostal zasenčen z drevesno in grmovno zarastjo.« Poleg tega so pri kapelici zamenjali dotrajane klopi, ki sta jih prispevala Društvo zelenih nadzornikov Ljubljana in Lutkovno gledališče Ljubljana.

Sodelovanje različnih strok

Kot še navajajo v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib Celovita, je ureditev območja pri kapelici Lurške Matere božje še en primer dobre prakse sodelovanja različnih strok, lastnikov zemljišč in upravljavca parka. Plod takšnega sodelovanja sta tudi leta 2019 obnovljen drevored med Gostilno Čad in vilo Marija Vera ter urejena pešpot, ki vodi na Rožnik mimo Gozdarskega inštituta Slovenije.

Kupi v trgovini

Novo
Kje najti srečo?
Duhovna rast
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh