Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bled: Pedru Opeki nagrada strateškega foruma

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 02. 09. 2021 / 11:40
Oznake: Cerkev
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.09.2021 / 12:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bled: Pedru Opeki nagrada strateškega foruma
Pedro Opeka. FOTO: Jože Potrpin

Bled: Pedru Opeki nagrada strateškega foruma

Na strateškem forumu, ki včeraj in danes poteka na Bledu, so mu na daljavo podelili nagrado Blejskega strateškega foruma za njegovo požrtvovalno in večletno delo na Madagaskarju.

Nagrado mu je prek spleta podelil slovenski zunanji minister Anže Logar. Pedro Opeka je ustanovitelj dveh humanitarnih združenj, ki delujeta na Madagaskarju in pomagata ljudem, ki so bili pozabljeni in odrinjeni na rob družbe.

Gradi hiše, bolnišnice, šole, cerkve

Kot je izpostavil minister Logar, Opeka že 30 let skupaj s prostovoljci gradi hiše, cerkve, šole, in zdravstvene ustanove. Kar 14.000 otrok obiskuje šole, ki so jih zgradili v okviru teh dveh združenj. Prav tako se zavzema za ohranjanje narava, zato skupaj s sodelavci skrbi za pogozdovanje. Vsako leto posadijo 50.000 novih sadik.

Prek humanitarne pomoči Ministrstva za zunanje zadeve RS na različne načine pomaga in zagotavlja pomoč 100.000 Malgašem, zato prejme nagrado ministrstva. (Anže Logar, minister za zunanje zadeve)

»Nagrada nas bo okrepila«

Opeka se je v odzivu na nagrado zahvalil vsem, ki so prepoznali njihov boj proti revščini. »Naša nagrada nas bo še bolj okrepila, da delamo za razvoj ljudi, ki so pozabljeni in so na robu družbe. Hvala tudi slovenski vladi in njenemu predsedniku Janezu Janši za humanitarno pomoč Slovenije, ki nam jo izkazujete v času pandemije.«

V imenu vseh sodelavcev iz Akamasoe se vam zahvaljujem za priznanje, da lahko nadaljujemo svoj delo. To nagrado sprejemamo v podporo socialnemu boju za ljudi, ki so brez prihodnosti. (Pedro Opeka)

Obenem je pozval vse prisotne na forumu, da mislijo na vse ljudi tega sveta. »Če je ljubezen vera, vselej lahko spremenimo naš svet. To želim blejskemu strateškemu forumu. Bog vas blagoslovi in hvala vam,« je sklenil misijonar Opeka.

Zgled za prihodnje delo

Zbrane je nagovoril tudi generalni tajnik Mednarodne Karitas dr. Aloysius John, ki je poudaril, da je delo Pedra Opeka in njegovih sodelavcev zgled humanitarnega dela v prihodnosti. Opeki je čestital za njegovo požrtvovalno delo in se zahvalil slovenskemu zunanjemu ministrstvu za podporo, ki jo izkazuje tovrstnim organizacijam.

dr. Aloysius John, generalni tajnik Caritas Internationalis. FOTO: Marjan Pogačnik

Epidemija je spremenila vse

Generalni tajnik je opozoril, da z epidemijo prihaja novo obdobje, s čimer se strinja tudi papež Frančišek. John pravi: »Treba se bo prilagoditi in pripraviti na novo življenje, pri čemer se bo spremenilo tudi delo humanitarnih organizacij. Zato je zelo pomembno okrepiti lokalne organizacije, kakršna je Akamasoa, ki pomagajo ljudem do boljšega življenja.« Spomnil je tudi na druge težave in izzive svetovnega zdravstva, kot je denimo malarija, kar naš misijonar na Madagaskarju dobro pozna. Zavzel se je tudi za dostopnost do izobraževanja.

Izobraževanje je ključno zlasti v revnejših delih družbe, kajti le tako jim lahko omogočimo razvoj. Na takšen način tudi pridobijo lastna sredstva za preživetje. (dr. Aloysius John, generalni tajnik Caritas Internationalis)

Nova paradigma partnerstev

Treba bo še bolj pomagati tistim, ki so dejavni na lokalnem področju. Delo, kot ga opravljata Pedro Opeka in Karitas, sta gonilna sila na tem področju. »Pokazati moramo več solidarnosti do otrok in žensk, ki so ključni za našo družbo. Treba je razmišljati tudi o bolj strukturiranem pristopu. Postopno bomo prišli do stopnje, ko bomo dosegli mir in spravo. Krizna območja, kot so Sirija, srednja Afrika in Afganistan, nas opominjajo, v kakšnem stanju je svetu. Tam ljudje nimajo nobenega dostojanstva. Upam, da se bo tem tematikam posvečala tudi Slovenija v času predsedovanja Svetu EU,« je dejal John in dodal, da je pomembna vloga organizacij, ki temeljijo na veri. Pri tem je izpostavil Karitas, ki deluje v 200 državah sveta, v Sloveniji denimo v 245 župnijah.

Nalaganje
Nazaj na vrh