Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Blejski dnevi bodo letos posvečeni 60-letnici Festivala slovenska popevka

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 22. 07. 2022 / 08:48
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.07.2022 / 09:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Blejski dnevi bodo letos posvečeni 60-letnici Festivala slovenska popevka
Blejski dnevi predstavljajo uvod v tritedensko dogajanje na jezerski promenadi, ki so ga poimenovali Blejsko poletje. FOTO: Unsplash

Blejski dnevi bodo letos posvečeni 60-letnici Festivala slovenska popevka

Na Bledu se danes začenjajo tradicionalni Blejski dnevi, katerih vrhunec bo tudi letos Blejsko jezero v soju lučk. Največja blejska prireditev se vrača po dveh letih, ki ju je zaznamovala epidemija covida-19.

Blejski dnevi so tisti dnevi, ki privabijo veliko število tako domačih kot tudi tujih gostov. Obiskovalci si v teh dneh pridejo pogledat, kako nastajajo izdelki domače in umetnostne obrti, ter prisluhnejo promenadnim koncertom. Najbolj zanimiv trenutek je tradicionalna blejska noč, ko jezero zažari v soju lučk. Blejski dnevi bodo letos posvečeni 60-letnici Festivala slovenska popevka, saj je prvi festival potekal leta 1962 v Festivalni dvorani na Bledu, in bodo uvod v tritedensko dogajanje sredi poletja na Jezerski promenadi. S koncertoma Godbe Gorje in Policijskega orkestra z Aniko Horvat se bodo drevi ob Blejskem jezeru začeli tradicionalni Blejski dnevi.

Prireditveni program na Bledu. FOTO: Javni zavod Turizem Bled 

Na jezeru bo zaplavalo 15 tisoč lučk v jajčnih lupinah

Vrhunec tridnevne prireditve bo v soboto, ko bo po gladini jezera zaplavalo 15 tisoč lučk v jajčnih lupinah, ki jih že 50 let pripravlja domačin Andrej Vidic. Te lučke razsvetlijo jezero in njegovo okolico. Jajčne lupine mu priskrbijo slaščičarji podjetja Conditus, ki jajca ob pripravi blejskih kremnih rezin skrbno ločujejo.  


Kulinariko na Blejskih dnevih bodo zasnovali blejski lokalni partnerji pod blagovno znamko Blejski lokalni izbor, dogajanje pa bo popestril sejem domače in umetnostne obrti. Poskrbljeno bo tudi za glasbeno dogajanje. Jutri bo nastopil Slavko Ivančić z bandom, saj je bil koncert Big Banda Bled z Alenko Godec, Ivo Stanič in Otom Pestnerjem zaradi bolezni odpovedan. V nedeljo bo pa na jezerski promenadi nastopil Primož Grašič kvartet z Nuško Drašček, povzema STA

Kot je povedala v. d. direktorice Turizma Bled Romana Purkart, se bo na koncertnem odru do 7. avgusta zvrstilo še devet nastopov, med drugim tudi poklon Mojmirju Sepetu z Jazz Punt Big Bandom Tolmin in gosti. Na odru bodo nastopili še domačinka Manca Špik z bandom, Bled jazz selection s Kristino Oberžan, Samuel Lucas z bandom, Godba Gorje, RojoTango orchestra, Društvo mrtvih pesnikov in Rok 'n' band. Na ogled bo tudi koncertna izvedba opere Carmen.

Nalaganje
Nazaj na vrh