Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bo britanska vlada uvedla cerkvene poroke za istospolne pare?

Objava: 17. 02. 2011 / 07:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Bo britanska vlada uvedla cerkvene poroke za istospolne pare?

Anglikanska Cerkev istospolnim porokam nasprotuje in se boji državnih posegov v cerkveno upravo.

Britanska vlada načrtuje uvedbo istospolnih porok tudi v svetiščih. Kot je minuli konec tedna poročalo več britanskih medijev, naj bi bilo kmalu mogoče izvajati civilni obred sklenitve zakonske zveze med istospolnimi partnerji tudi v cerkvah, mošejah in sinagogah.

Lynne Featherstone, britanska ministrica za enakopravnost, naj bi kmalu predstavila zakonski osnutek z omenjeno vsebino. Ta predvideva, da bi ob tovrstnih priložnostih dopuščali tudi branje svetopisemskih beril in duhovnih spevov.

Od leta 2005 dalje lahko istospolni partnerji v Veliki Britaniji uradno registrirajo svojo skupnost. Po doslej veljavnih predpisih pa obredi sklepanja zakonske zveze ne smejo vsebovati kakršnih koli verskih elementov. Že v preteklem letu se je zgornji dom britanskega parlamenta zavzemal za prepoved opravljanja zakonskih obredov za istospolne pare po cerkvah in molilnicah. Zakona o enakopravnosti zaenkrat še niso spremenili.

Gre za to, da verske skupnosti, ki odkrito nasprotujejo tovrstnim slovesnostim, za svoje ravnanje ponujajo zakonsko podlago, so v britanskem časniku ‘Observer’ navedli besede nekega tiskovnega predstavnika za enakopravnost. Doslej so sklepanje zakonskih zvez med istospolnimi pari v svojih prostorih dopuščale le ‘liberalnejše’ verske manjšine, kot so denimo kvekerji in liberalna judovska struja.

Anglikanska Cerkev, kateri pripada večina Britancev, uradno zavrača sklepanje istospolnih zakonov v svojih svetiščih in se boji, da bo država posegla v njeno upravo. Kot je dejal yorški nadškof John Sentamu, njegovo izjavo so povzeli pri televizijski hiši BBC, ‘zagovarja enakost med vsemi ljudmi, vendar si ne želi, da bi kdor koli predpisoval, kaj naj počneta anglikanska ali pa katoliška Cerkev’.
Do maja 2010 je v Veliki Britaniji zakonsko zvezo sklenilo okoli 26.000 istospolnih parov.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh