Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bo oče devetih otrok in borec za življenje novi predsednik Čila?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 01. 12. 2021 / 17:10
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.12.2021 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bo oče devetih otrok in borec za življenje novi predsednik Čila?
Predsedniški kandidat Jose Antonio Kast z družino. FOTO: TW Sachin Jose

Bo oče devetih otrok in borec za življenje novi predsednik Čila?

V drugem krogu predsedniških volitev v Čilu si bosta v sredo, 19. decembra, nasproti stala kandidat Republikanske akcije Jose Antonio Kast in vodja leve koalicije Gabriel Boric.

V prvem krogu volitev v nedeljo, 21. novembra, je Kast prejel 27,91 % glasov, nekdanji vodja protestov Boric pa 25,83 %. Ostali kandidati so dobili po manj kot 13 % glasov.

Katoliški politik nemških korenin

55-letni Jose Antonio Kast je sicer katoliški politik, ki podpira socialno-konservativno politiko in svobodno tržno gospodarstvo. Je tudi član katoliškega gibanja Schönstatt, ustanovljenega leta 1914 v Nemčiji in močno prisotnega tudi v Čilu.

Odločen zagovornik pravic nerojenih otrok in tradicionalnega zakona

Kast je sin nemških katoliških priseljencev, ki so uspešno zagnali podjetje za prodajo klobas in verigo restavracij. Je oče devetih otrok in od vselej zelo odločen zagovornik pravic še nerojenih otrok, tradicionalnega zakona in starševskih pravic glede izobraževanja svojih otrok.

»Tvegal bi življenje, da pravica do splava ne bi bila uzakonjena«

»Življenje bi tvegal, da pravica do splava ne bi bila uzakonjena,« je zatrdil leta 2011, tedaj še kot član Neodvisne demokratske unije. Leta 2016 je to stranko zapustil in tri leta pozneje ustanovil svoje gibanje Republikanska akcija.

Pred štirimi leti prejel 8 % glasov

Ko se je Kast leta 2017 pod sloganom »Manj davkov, manj vlade, za življenje!« prvič potegoval za predsedniški položaj, je prepričal le slabih 8 % volilnega telesa.

Odziv na krizo, ki so jo povzročili nasilni protesti

Volilni preobrat se je po mnenju političnih analitikov zgodil kot odziv na krizo, ki so jo od predlanskega oktobra povzročili nasilni protesti z zahtevami po večjih plačah in rasti pokojnin.

»Čilski Trump« in »Čilski Bolsonaro«

Še do nedavnega je Čile veljal za najrazvitejšo in najstabilnejšo južnoameriško državo, a so nenehni nasilni protesti številne državljane spodbudili, da so glasovali za »čilskega Trumpa« Kasta, ki po eni strani obljublja stabilnost in gospodarsko okrevanje, po drugi pa podporo tradicionalnim vrednotam.

Stebri: svoboda, tradicionalna družina, obramba zakona

Kast se označuje za vodjo novega političnega gibanja v državi, ki temelji na treh stebrih: svobodi, moči tradicionalne družine in obrambi zakona. Za razliko od Donalda Trumpa, s katerim ga radi primerjajo, je znan po uglajenem in vljudnem obnašanju in po spoštovanju ideoloških tekmecev.

Zahvala Bogu in družini

Po koncu volilne nedelje v prvem krogu je Kast množici podpornikov dejal: »Najprej naj se zahvalim Bogu, da je za nami miren dan. Nato se želim zahvaliti moji družini, ženi in vsakemu od najinih otrok.«

Kritiki mu očitajo …

Kritiki Kasta označujejo za skrajnega desničarja, ki simpatizira s Trumpom, brazilskim predsednikom Jairom Bolsonarom in špansko stranko Vox. Kritiki mu očitajo tudi odkrito podporo nekdanjemu čilskemu diktatorji Augustu Pinochetu in njegovemu neoliberalnemu gospodarskemu modelu.

Odklonilen odnos do istospolnih porok

Ravno tako njegovi kritiki problematizirajo njegov odklonilen odnos do istospolnih porok in njegov predlog za izkop mejnega »jarka«, ki bi preprečil nezakonite vstope v državo, zlasti priseljencev iz Venezuele.

»Najbolj preračunljiva čilska desnica«

»Kast predstavlja najbolj preračunljivo čilsko desnico, ki še naprej ostaja jedro pinochetizma, avtoritarnosti in ksenofobije,« mu je očitala profesorica političnih znanosti Claudia Heiss.

Protikandidat podpira splav in istospolne poroke

Za razliko od Kasta njegov protikandidat v drugem krogu predsedniških volitev, 35-letni Gabriel Boric, ki ima hrvaške in katalonske korenine, odkrito podpira istospolne poroke in pravico do splava.

Kupi v trgovini

Razprodano
Vera, kultura, politika - izključevanje, mimobežnost, sobivanje?
Družbena vprašanja
12,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh