Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bo Vrhovno sodišče ZDA zaščitilo pravico do življenja?

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 03. 05. 2022 / 09:18
Oznake: Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.05.2022 / 13:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bo Vrhovno sodišče ZDA zaščitilo pravico do življenja?
Morebitna odprava pravice do splava pa bi pomenila zmago ameriškega pro-life gibanja. FOTO: Vatican Media

Bo Vrhovno sodišče ZDA zaščitilo pravico do življenja?

Ameriško vrhovno sodišče ima na mizi zakon zvezne države Mississippi o pravici do življenja po 15 tednu nosečnosti. Obeta se prelomna odločitev, saj bo sodišče predvidoma odpravilo pravico do splava, ki je v veljavi od leta 1973. Zagovorniki pravice do življenja z mešanimi odzivi.

Gre za zakon, ki ga je napisal sodnik Samuel Alito, v katerem izpodbija odločitev sodbe iz Roe proti Wade iz leta 1973, ki je ženskam po ZDA zagotovila pravico do splava. Sodnik Alito ugotavlja, da je bila odločitev sodišča napačna, saj ameriška ustava ženskam nikjer ne zagotavlja te pravice.

Ugotavlja namreč, da je bila takratna obrazložitev sodišča izjemno šibka, »odločitev pa je imela škodljive posledice.«

Izpodbija tudi odločitev vrhovnega sodišča v primeru Casey, ki je leta 1992 potrdila primer Roe proti Wade.

Osnutek mnenja podpira večina devetčlanskega sodišča

»Menimo, da je treba primera Roe in Casey razveljaviti. Čas je, da upoštevamo ustavo in vprašanje splava vrnemo izvoljenim predstavnikom ljudstva,« sodnik Alito piše v osnutku mnenja, ki so ga pridobili v uredništvu medija Politico. Gre za osnutek mnenja, ki ga podpira večina devetčlanskega ameriškega vrhovnega sodišča, v katerem imajo večino sodniki, ki so jih imenovali republikanci in načelno nasprotujejo umetni prekinitvi nosečnosti, poroča Politico.

Dokončna odločitev sodišča naj bi bila znana v dveh mesecih, morebitna odprava pravice do splava pa bi pomenila zmago ameriškega pro-life gibanja.

Pro-life gibanje z mešanimi odzivi

V gibanju Pohod za življenje zadeve ne komentirajo, dokler odločitev sodišča ne bo javno objavljena, je prek twitterja sporočila predsednica Pohoda za življenje Jeanne Mancini. Pripisala je še, da bi sodišče – glede na uhajanje informacij – odločitev moralo objaviti čim prej.

Prepričana je, da je namen iztekanja teh informacij v javnost »uničiti proces« z ustrahovanjem sodišča s strani zagovornikov splava.

Dodaja še, da see bodo v gibanju še naprej prizadevali nuditi pomoč ženskam v stiski z namenom zaščite vsakega človeškega življenja.

Da je uhajanje informacij o tako pomembnih odločitvah s sodišča »brez primere«, je označila tudi Lila Rose, predsednica in ustanoviteljica Live Action. Na vsebino pa se je odzvala z vrsto twitov, začenši z: »Roe se mora posloviti! Pravica do umora otrok ne obstaja. Pravica do življenja je osnovna človekova pravica.«

Razveljavitev omenjene razsodbe iz leta 1973 bi bila po njenem primeru »pomemben korak v pravo smer zaščite naše temeljne pravice do življenja.«

Ob tem je izrazila željo, »naj bo naša generacija tista, ki bo rekla dovolj in ustavila« vsakodnevno ubijanje nerojenih otrok, brez glasu, brez možnosti izbire.

Zato je pozvala k vsakodnevni molitvi za modro odločitev sodnikov. »Bojim se, da bodo grožnje proti njim brez primere.«

Kupi v trgovini

Razprodano
Novo upanje po splavu
Drugi priročniki
16,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh