Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bo Zelenski nagovoril občinstvo na glasbenem festivalu v San Remu?

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 07. 02. 2023 / 11:48
Oznake: Kultura, Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.02.2023 / 11:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bo Zelenski nagovoril občinstvo na glasbenem festivalu v San Remu?
Festival v San Remu že leta poteka v gledališču Ariston. FOTO: Wikipedia

Bo Zelenski nagovoril občinstvo na glasbenem festivalu v San Remu?

Potem ko letos tradicionalnega slovenskega glasbenega izbora (EMA), ki bi prinesel zmagovalca in s tem sodelovanje na tekmovanju za pesem Evrovizije, ni bilo, temveč so bili v internem izboru izbrani člani zasedbe Joker Out, se danes v Italiji začenja že 73. festival italijanske popevke v San Remu. Še pred začetkom pa je del javnosti vznemirila vest, da naj bi prek videopovezave zadnji večer občinstvo nagovoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Zelenskega so sicer povabili na zadnji večer festivala, sam pa naj bi izrazil željo, da bi po videopovezavi posredoval sporočilo miru. Vendar so številni intelektualci, diplomati, umetniki in drugi podpisali peticijo proti »militarizaciji« festivala. Kot piše v peticiji, »glasbe ne smemo mešati z vojno propagando«, poročanje tujih agencij povzema STA.

Neprimerno za glasbeni festival

»Iz vojne ne moreš narediti šova. Še posebej ne v oddaji, kjer se izvajajo pesmi,« je namero kritiziral igralec in glasbenik Moni Ovadia. »Sredi glasbene oddaje bo Zelenski prosil za orožje, topove in tanke, kar je neprimerno za glasbeni festival,« je bil nezadovoljen tudi televizijski voditelj Mario Giordano.

Kot so sporočili iz italijanske javne radiotelevizije (RAI) v nasprotju s prvotnimi načrti videonagovora Zelenskega ne bo, naj bi pa poslal pisno sporočilo.

Zaradi vojne Evrosonga ne bo v Ukrajini

Zmagovalec San Rema bo zastopal (razen če se bo temu odpovedal) našo zahodno sosedo na tekmovanju za pesem Evrovizije v Liverpoolu, na katerem bo maja sodelovalo 37 držav. Gostiti bi ga morala Ukrajina kot lanska zmagovalka, a se je zaradi vojne tekmovanje preselilo v Združeno kraljestvo, ki je lani osvojilo drugo mesto, s čimer mu je pripadla organizacija tega največjega evropskega glasbenega tekmovanja.

Evrosong – politično tekmovanje?

Nemalo ljudi je ob lanski zmagi Ukrajine izrazilo nezadovoljstvo, češ da je šlo za glasovanje iz solidarnosti do Ukrajine, ki jo je prizadela vojna, in ni zmagala zaradi kakovosti skladbe ali umetniškega presežka. Po njihovem mnenju je glasbeno tekmovanje dobilo politični predznak.

Ob tem se pojavlja vprašanje, ali ni Evrosong v bistvu že dlje časa tudi (geopolitično) tekmovanje. Spomnimo, da so organizatorji lanskega Evrosonga (to je bila prav Italija) ob začetku ruskih napadov na Ukrajino še dopuščali nastop Rusije, saj da je Evrovizija »nepolitičen kulturni dogodek«. Naposled so spremenili odločitev in izključili Rusijo s tekmovanja. Bi v tej luči morebiten nagovor Zelenskega na San Remu res lahko označili za nepolitično dejanje?



Nalaganje
Nazaj na vrh