Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Komentar: Je čas, da obupamo nad evrosongom?

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 25. 05. 2021 / 04:06
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.06.2021 / 10:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Komentar: Je čas, da obupamo nad evrosongom?
Mar ne bi bilo torej bolj modro, če bi tekmovanje ignorirali, namesto da zapravljamo denar za celo delegacijo na tem cirkusu in mu tako priznavamo legitimnost? FOTO: Andres Putting/EBU

Komentar: Je čas, da obupamo nad evrosongom?

Ne bi bilo bolj modro, če bi tekmovanje ignorirali, namesto da zapravljamo denar in mu tako priznavamo legitimnost?

Izbor naj pesmi evrovizije je ... že dolgo bolj šov kot res glasbeno tekmovanje.

Prvotni namen pevskega tekmovanja – da naj bi zbliževalo odtujene in sprte evropske države po 2. svetovni vojni – je že zdavnaj pozabljen. Ugrabili so ga predstavniki LGBT skupnosti in zdi se, da sedaj bolj razdvaja kot zbližuje. Tudi slovensko javnost.

Marsikdo trdi, da je škoda, da Slovenija sploh še sodeluje na tem festivalu. Poslali smo izvrstno pesem, ki jo je Ana Soklič izvedla brezhibno, z žarom in energijo, ki bi lahko premikala gore. Pa se ni uvrstila niti v finale. Mar ne bi bilo torej bolj modro, če bi tekmovanje ignorirali, namesto da zapravljamo denar za celo delegacijo na tem cirkusu in mu tako priznavamo legitimnost?

To je zagotovo strategija, ki jo je ubrala Madžarska, ki na pesmi Evrovizije ne tekmuje od leta 2014, ko je slavil transvestit pod vzdevkom Conchita Wurst. Sicer neuradno, a baje iz podobnih razlogov, je na tekmovanju prenehala sodelovati Turčija. Kitajska, ki je festival redno prenašala po televiziji, se je pravicam za prenos odrekla leta 2018, kot razlog pa so navedli »izkrivljeno spolno vedenje«, ki ni v skladu s smernicami njihove televizije.

Ali je kljub vsemu prav, da vsaj nekaj držav, upajmo tudi naša, na tekmovanje pošilja pesem, ki ni samo šov, cirkus in afnanje, temveč ima tudi vsebino, težo in dobro izvedbo? Čeprav nam je kristalno jasno, da to ni tisto, kar na tekmovanju šteje?

Sama nisem pristaš metanja puške v koruzo. Ne nazadnje je Ana Soklič, kristjanka, ki je Boga omenila še na evrovizijskem odru, izkušnjo uporabila tudi kot pričevanje. Poleg tega gotovo še kakšnemu dolgoletnemu gledalcu odleže, ko vsako leto v kupu škarta naleti na kak glasbeni biser z drugega konca Evrope, ki si ga vrti še dolga leta po Evroviziji, ne glede na njegovo uvrstitev.

Letos je slavila Italija s pesmijo Zitti E Buoni. Že v naslovu povedo, da ne bodo pridni in tihi, v besedilu tudi, da ne potrebujejo Boga, predvsem pa, da so drugačni od drugih. Če mislijo, da so v usnju, visokih petah, močno naličeni in (kot kaže) zadrogirani drugačni od drugih rockerjev, vedo bolj malo o zgodovini glasbe ...

*Komentar je objavljen v novi Naši družini (22/2021).*

*Naša družina na facebooku TUKAJ.*
_ _ _

SORODNE VSEBINE:

Komentar: Amen je bil zares - amen

Suveren Anin nastop premalo za sobotni finale [VIDEO]

Ana Soklič in evrovizija [VIDEO]

Komentar: Nihče ne zaustavi Božje volje. Amen

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh