Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Bodimo zgled mladim pri odnosu do alkohola«

Za vas piše:
Darja Ovsenik
Objava: 13. 02. 2013 / 11:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Bodimo zgled mladim pri odnosu do alkohola«

To so besede Imreta Jerebica iz Slovenske karitas, ki skupaj z drugimi organizacijami pripravlja akcijo 40 dni brez alkohola. Z njo želijo letos nagovoriti predvsem tiste, ki ustvarjajo kulturo pitja alkohola in so zgled mladim.

To so besede Imreta Jerebica iz Slovenske karitas, ki skupaj z drugimi organizacijami pripravlja akcijo 40 dni brez alkohola. Z njo želijo letos nagovoriti predvsem tiste, ki ustvarjajo kulturo pitja alkohola in so zgled mladim.

»Srednja generacija lahko s svojim zgledom naredi veliko,« so bile uvodne besede Imreta Jerebica s Slovenske karitas, ki skupaj z Javno agencijo RS za varnost prometa, Zavodom Med.Over.Net, društvom Žarek upanja in Gasilsko zvezo Slovenije organizira postno akcijo 40 dni brez alkohola, ki je v osmih letih prerasla iz cerkvene v splošno sprejeto družbeno z namenom izkazovanja solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja, nesreč in bolezni, ki so posledica alkohola ter spodbujanja širše javnosti k spremembi družbenih navad, povezanih s pitjem alkohola. Akcija traja od 13. februarja do 30. marca.

Alkohol je še vedno (preveč) poceni in lahko dostopen

Jerebic je izpostavil tri stvari, s katerimi srednja generacija lahko vpliva na to, da postane dober zgled mladini: prva je, da se o alkoholu pogovarjamo, saj je ta še vedno zelo mistificiran, je zelo poceni in lahko dostopen. Druga pobuda je povabilo staršem, da z vključitvijo v akcijo preverijo, ali zdržijo 40 dni brez kapljice alkohola, kar pa je tudi tretja spodbuda: »Vsak dan šteje.«

Zgibanke, romanji, zgodbe alkoholikov na spletu

Organizatorji so letos razposlali 120 tisoč zgibank, poleg tega pa pripravljajo tudi dve romanji, ki sta duhovna vrednost za vse, ki so ali so bili povezani z alkoholizmom. Prvo romanje bo že to soboto, 16. februarja, ob 10. uri na Brezjah, drugo pa 10. marca na Sveti gori pri Novi Gorici.

Vsi, ki se želijo akcije udeležiti s 40 dnevno odpovedjo alkoholu, lahko svojo udeležbo potrdijo na spletnem mestu brezalkohola.si, kjer so zbrane tudi zgodbe, ki so jih ljudje zapisali na forum Med.Over.Net in seznam organizacij, kamor se lahko obrnejo po pomoč. V osmih letih, odkar poteka akcija, se je nabralo ogromno izkušenj, marsikatere zgodbe ne bomo nikoli slišali, a kot poudarja Jerebic, tu ne štejejo številke, ampak povabilo in delovanje na dolgi rok, ki edino lahko spremeni naše navade.

Tretjina smrtnih žrtev v prometnih nesrečah zaradi alkohola

Mateja Markl z javne agencije RS za varnost prometa je povedala, da alkoholizem žal ostaja eden izmed ključnih dejavnikov prometnih nesreč v Sloveniji. V lanskem letu se je stanje kljub predhodno boljšim podatkom nekoliko poslabšalo (34 % nesreč s smrtnim izidom je bilo povezanih z alkoholom). Na Agenciji zato poleg nadzora in sistema kaznovanja veliko pozornosti namenjajo tudi preventivnim aktivnostim, ki pa dajejo rezultate na daljši rok. Poudarila je pomen odnosa alkohola, ki se gradi v našem najožjem okolju, kot so družina, prijatelji, naši najbližji. Spodbudila je, naj bomo zgled in »ne sodelujmo v prometu, če smo pili alkoholne pijače, niti kot vozniki, niti kot kolesarji ali pešci«.

Splet lahko odločilno pomaga na poti iz zasvojenosti

»Rad bi zdržal brez alkohola. Nočem se razsuti do konca, ali se mi mar mora to zgoditi, da bom dojel, v kakšni hudi godlji sem?« so bile besede zdaj že zdravljenega alkoholika, ki se je odločil, da bo svojo abstinenco in pot iz odvisnosti lani začel s popisovanjem na spletnem forumu zavoda med.Over.Net. Andreja Verovšek z omenjenega zavoda je poudarila, da ima splet veliko vlogo pri podiranju ovir pri soočanju z alkoholizmom, saj se ljudje težko izpostavijo, priznati polom zaradi nekaj tako običajnega, kot je alkohol, je še vedno sramotno, na forumu pa imajo možnost anonimnega izražanja.

Forum Alkohol je lani obiskalo več kot 18 tisoč ljudi in napisalo več kot 500 komentarjev. Zanimivo je, da se močno odzivajo svojci alkoholikov, ki si izmenjujejo mnenja in zgodbe o tem, kako se spopasti z zasvojenostjo pri partnerju ali starših. Kmalu bo na voljo tudi nova spletna stran www.bodimozgled.si.

Otroci se z alkoholom prvič srečajo doma

Nataša Sorko je predstavila delovanje društva Žarek upanja, ki se ukvarja s psihosocialno obravnavo tistih, ki težave z alkoholom že imajo, nudijo pomoč družinam odvisnih, posebno pozornost pa namenjajo preventivnim programom za otroke, mladostnike in njihove starše. Njihova raziskava med 13 tisoč osnovno- in srednješolci je pokazala, da razumejo dejstvo, da imajo starši popustljiv odnos do tega, da otroci pijejo alkohol. Prav tako jih je večina zapisala, da so se z alkoholom prvikrat srečali prav doma. Sorkova je opozorila, da se pri tem starši ne zavedajo znanstveno dognanega dokaza, da pitje alkohola pred dopolnjenim 15. letom starosti kar za štirikrat poveča možnost za poznejšo zasvojenost.

Naša največja naložba v prihodnost – bodimo zgled!

Otroci so tudi zelo iskreno sporočili, da v lokalih nimajo težav priti do alkohola, kar spet kaže na anomalijo v naši družbi – zakonodajno so stvari urejene, praksa kaže drugačno sliko. Opozorilen je tudi podatek, da se starostna meja prvega zaužitja alkohola iz leta v leto znižuje. Kje najti rešitev? Sorkova meni, da je prva stvar komunikacija: »Pogovor največkrat pozdravi najhujše stiske, zato je dobro, da se pogovarjamo o tem.« Hkrati je opozorila tudi na spodbujanje pozitivnih vrednot, ki po njenem mnenju izgubljajo pomen, zato jih v društvu skušajo obujati. »Bodimo zgled ne le teh 40 dni, ampak vsak dan. To je naša največja naložba v prihodnost,« je še dodala.

Gasilci: pozitiven zgled mentorjev

Letos se je poleg društva Žarek upanja akciji pridružila tudi gasilska zveza Slovenije, ki šteje več kot 133 tisoč članov in posebno pozornost namenja tudi mladim. Izpostavil je pomen treznosti gasilcev pri intervencijah in predvsem uporabi (drage) opreme, ki jo uporabljajo. Na koncu je dodal še osebno izkušnjo nagrajenega gasilca, ki se je v zahvalnem govoru svojim tovarišem zahvalil, da so ga prav oni odvrnili od alkohola in bili zgled dobre družbe.


Fotografija 1: Imre Jerebic, Slovenska karitas
Fotografija 2: Nataša Sorko, društvo Žarek upanja
Fotografija 3: Vili Tomat, Gasilka zveza Slovenije, in Imre Jerebic
Foto: Ivo Žajdela

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh