Zapri
Iskanje

Bodo maske odpravljene še pred veliko nočjo? [VIDEO]

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 11. 04. 2022 / 12:22
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.04.2022 / 14:15
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Bodo maske odpravljene še pred veliko nočjo? [VIDEO]

Bodo maske odpravljene še pred veliko nočjo? [VIDEO]
Minister Janez Poklukar napoveduje, da bi maske lahko odpravili s četrtkom. FOTO: Tatjana Splichal
Včeraj so ob 580 PCR-testih in 3210 hitrih antigenskih testih potrdili 528 okužb z novim koronavirusom. Pred sestankom strokovne skupine za covid-19 je minister za zdravje Janez Poklukar napovedal možnost odprave nošenja zaščitnih mask v zaprtih prostorih že v tem tednu.

»Verjamem, da se spremembe iz tega naslova lahko nadejamo že v četrtek, « je dejal Poklukar. Po njegovih besedah bi nošenje mask v zaprtih prostorih ob morebitni odpravi ukrepa do nadaljnjega ostalo obvezno v zdravstvu in v nastanitvenih enotah socialnega varstva, torej v domovih starejših. Prav tako bodo maske še vedno priporočali vsem starejšim in imunsko oslabelim.


Epidemiologi: Naj maske ne postanejo nova normalnost

O tem ukrepu se je minister že prejšnji teden pogovarjal tudi z epidemiologi. Ti so se strinjali, da »ne smemo stremeti k temu, da maske postanejo nova normalnost,« a končnega stališča do morebitne odprave zaščitnih mask niso sprejeli.

O ukrepu bo sicer danes razpravljala strokovna skupina za covid-19. Po njenem prvotnem predlogu bi obvezo nošenja mask v večini zaprtih prostorov spremenili v priporočilo, ko bi se na intenzivnih oddelkih sedem zaporednih dni zdravilo zaradi in s covidom-19 manj kot 35 covidnih bolnikov.

Odločitev strokovne skupine še danes

Vodja strokovne skupine Mateja Logar je pred sestankom poudarila, da se epidemija covida-19 v Sloveniji umirja, podobni trendi pa se nakazujejo tudi v bolnišnicah, kjer se danes na intenzivnih covidnih oddelkih zaradi covida-19 zdravi 22 bolnikov. Na navadnih oddelkih se jih zdravi 135. V skupini bodo tako razpravljali, če bi bilo maske mogoče odpraviti že v tem tednu.

Tako Logarjeva kot Poklukar sta večkrat zagotovila, da odprava tega ukrepa tik pred volitvami ni politična odločitev. 

Izjavo sta dala ob robu obiska ministra na Klinike za infekcijske in bolezni in vročinska stanja. Gradnja nove infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana se bo predvidoma začela poleti 2023, končala pa do začetka leta 2026, je napovedal minister. Strošek investicije bo po trenutnih ocenah znašal 100 milijonov evrov, klinika pa bo z njo pridobila 100 dodatnih postelj.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh