Zapri
Iskanje

Do kdaj maske še obvezne v zaprtih prostorih?

Za vas piše:
M. M.
Objava: 10. 04. 2022 / 14:52
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.04.2022 / 15:00
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Do kdaj maske še obvezne v zaprtih prostorih?

Do kdaj maske še obvezne v zaprtih prostorih?
Mateja Logar upa, da bi število 35 bolnikov na intenzivnih oddelkih lahko prvič dosegli v sedmih do desetih dneh.
Strokovna skupina za covid-19, ki jo vodi Mateja Logar, naj bi obvezo nošenja zaščitnih mask v večini zaprtih prostorov spremenila v priporočilo, ko bi se na intenzivnih oddelkih sedem zaporednih dni zdravilo manj kot 35 covidnih bolnikov.

Kot je dejala Logarjeva za TV SLO, predlog sproščanja ukrepov ne bi veljal v bolnišnicah in domovih za starejše. Maske bi bile v teh ustanovah obvezne tudi po tem, ko bi se na intenzivnih covid oddelkih zdravilo manj kot 35 bolnikov v sedmih zaporednih dneh.

Danes je Logarjeva dodatno pojasnila, da bi po njihovem predlogu pri navedenem kriteriju šteli vsi covidni bolniki, ki se zdravijo na oddelkih intenzivne terapije. Upoštevali bi tako tiste, ki se na intenzivnih covidnih oddelkih zdravijo zaradi okužbe z novim koronavirusom kot tiste, ki zdravstveno oskrbo potrebujejo zaradi druge zdravstvene težave, a so jim ob tem potrdili okužbo s koronavirusom, poroča STA.

Danes na intenzivnih oddelkih 42 bolnikov

Od ponedeljka do sobote se je število covidnih bolnikov na intenzivnih oddelkih sicer gibalo med 37 in 39, danes pa se je dvignilo na 42. Manj kot 35 bolnikov na intenzivnih oddelkih se je v Sloveniji nazadnje zdravilo konec lanskega avgusta.

Logarjeva upa, da bi lahko število padlo na 35 v sedmih do desetih dneh, potem pa bi moralo na tej ali pod to mejo ostati še naslednjih sedem dni. Ob tej predpostavki bi nošenje mask v zaprtih prostorih lahko postalo neobvezno v približno 14 dneh.

O predlogu mora odločati vlada

O predlogu strokovne skupine mora odločati še vlada. Minister za zdravje Janez Poklukar bo sicer v ponedeljek obiskal ljubljansko infekcijsko kliniko Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, kjer se bo srečal s predstojnico klinike Tatjano Lejko Zupanc, vodjem oddelka intenzivne terapije Matjažem Jerebom ter infektologinjo in Matejo Logar. Ali bodo govorili tudi o sproščanju nošenja mask v zaprtih prostorih, še ni znano.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh