Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: V Avstriji pri bogoslužjih znova obvezne maske tipa FFP2

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 25. 03. 2022 / 11:45
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.03.2022 / 18:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: V Avstriji pri bogoslužjih znova obvezne maske tipa FFP2
FOTO: Pixabay

Na kratko: V Avstriji pri bogoslužjih znova obvezne maske tipa FFP2

Zaradi vnovičnega naraščanja števila okužb z novim koronavirusom je Avstrijska škofovska konferenca včeraj spet prilagodila predpise za obhajanje javnih bogoslužij z verniki.

Z današnjim dnem je pri bogoslužjih v cerkvah znova obvezna uporaba zaščitnih mask tipa FFP2, pri bogoslužjih na prostem pa mask ni treba uporabljati. Pri »verskih slovesnostih ob izrednih priložnostih«, kot so sveti krst, prvo sveto obhajilo, birma ali poroka, se udeleženci lahko odpovejo uporabi mask, vendar morajo imeti veljavno covidno potrdilo. Pozdrav miru si verniki še vedno podeljujejo brez stiska rok, blagoslovljeno vodo pa morajo duhovniki redno menjati. Avstrijski škofje kot osnovni predpogoj za obhajanje bogoslužij navajajo »osebno odgovornost, medsebojno upoštevanje in razumevanje drug drugega«. M. M. Š.

Začenja se pomladanski Teden restavracij

Začenja se pomladanski Teden restavracij, v katerem bodo sodelovale 104 restavracije iz vse Slovenije. Organizatorji na podlagi rezervacij pričakujejo rekorden obisk. Teden restavracij bodo ponovili tudi jeseni, letos pa organizatorji v ospredje postavljajo zgodbo, ki jo bodo restavracije in gostilne pripovedovale z jedmi in gostoljubjem. Pomladanski Teden restavracij je deseti po vrsti in bo trajal od danes do 3. aprila. Dogodek so prvič organizirali pred 11 leti, takrat v okviru Evropske prestolnice kulture le v Mariboru in partnerskih mestih, so sporočili organizatorji iz podjetja Vivi. Restavracije in gostilne bodo letos poudarek namenile »Moji zgodbi«. Z njo bodo sodelujoče restavracije v svoji ponudbi gostom predstavile svoje kulinarične posebnosti in poudarile razlike. T. M. 

V Etiopiji razglasili premirje za dostavo humanitarne pomoči

Etiopska vlada je v četrtek razglasila premirje, da bi lahko omogočila dostavo humanitarno pomoč na območje Tigraya in odprla pot v smeri končanja konflikta. S prekinitvijo vseh sovražnosti so se strinjali tudi tigrayski uporniki, poročajo tuji mediji. Etiopska vlada je v četrtek razglasila ustavitev spopadov za nedoločen čas, ki je stopil v veljavo takoj. Sporočila je še, da bo v sodelovanju s pristojnimi organizacijami omogočila dostavo humanitarne pomoči. Ob tem pa so pozvali upornike, naj se umaknejo z zavzetih območij in končajo nasilje. Tigrayska ljudska osvobodilna fronta je danes sporočila, da se strinja s končanjem nasilja v skoraj 17-mesečni vojni na severu Etiopije. Predani so temu, da bodo takoj uveljavili prekinitev sovražnosti. Vlado v Adis Abebi so še pozvali, naj pospeši dostavo pomoči na območje Tigraya, kjer se več sto tisoč ljudi sooča z lakoto. T. M. 

Severna Koreja potrdila testiranje nove rakete

Severna Koreja je potrdila, da je v četrtek testirala nov tip medcelinske balistične rakete, kar je naročil in nadzoroval severnokorejski voditelj Kim Jong-un, so danes poročali državni mediji. Raketa, ki so jo izstrelili v četrtek, je letela višje in dlje od vseh prejšnjih medcelinskih raket. ZDA so medtem zaradi testiranja uvedle nove sankcije. Testiranje nove medcelinske balistične rakete je potekalo pod nadzorom Kima. Severna Koreja je v četrtek testirala novo medcelinsko raketo, ki je letela višje in dlje kot prejšnje, in sicer naj bi dosegla okoli 6250 metrov višine in letela 1090 kilometrov daleč. Raketa je pristala v Japonskem morju, v izključni gospodarski coni Japonske. To je bila prva izstrelitev rakete Hwasong-17, ki so jo predstavili oktobra 2020. Na testiranje so se burno odzvali v sosednjih državah Severne Koreje in v ZDA. T. M. 


Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh