Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Cene žit bodo zelo nihale

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 22. 03. 2022 / 13:04
Oznake: Slovenija, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.03.2022 / 13:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Cene žit bodo zelo nihale
Slovenija ne uvaža žit iz Ukrajine in Rusije, je pa Rusija na drugem mestu po uvozu gnojil za kmetijstvo. FOTO: Jože Potrpin

Na kratko: Cene žit bodo zelo nihale

Na današnjem sestanku Komisije za odkup in prodajo žit so med drugim razpravljali o oceni žetve in prodaje žit v letu 2021 ter o oceni jesenske setve in stanju na trgih ter o pripravah na letošnjo žetveno sezono v luči vojne v Ukrajini.

Države članice Evropske unije skupaj letno v povprečju pridelajo 282 milijonov ton žit. Stopnja samooskrbe na ravni EU je za žita skupaj 112 %, za pšenico 136% in za koruzo 85%. Slovenija žit iz Ukrajine in Rusije ne uvaža, navadno pšenico in koruzo v zrnju uvaža iz sosednjih držav, zlasti z Madžarske in s Hrvaške. Kot je bilo slišati na sestanku, bodo cene žit v naslednjih mesecih zelo nihale, dokler se ne vzpostavi ravnovesje med ponudbo in povpraševanjem. Na končne cene prehrambenih proizvodov pa bo zagotovo vplival tudi dvig cen surovin in energentov. Za Slovenijo je zaskrbljujoča morebitna zaustavitev izvoza mineralnih gnojil, največ gnojil za kmetijstvo sicer uvozimo iz Hrvaške, na drugem mestu pa je Rusija, so sporočili s kmetijskega ministrstva. M. M.

V ponedeljek potrjenih skoraj 5000 okužb

Včeraj so v Sloveniji ob skoraj 2000 PCR-testih in nekaj manj kot 18.000 antigenskih testih potrdili 4935 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih zdravstvenega ministrstva je zaradi covida-19 hospitaliziranih 145 bolnikov, na oddelkih intenzivne nege zaradi covida zdravijo 41 bolnikov. Ob tem se povečuje sedemdnevno povprečje potrjenih primerov, ki ta čas znaša 2805. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev trenutno je 1657, dan prej je bilo 1571. M. M.

V napadu na šoli umrli ženski

Na eni od srednji šol v mestu Malmö na jugu Švedske sta v nasilnem incidentu umrli ženski. Šlo naj bi za zaposleni na šoli, stari med 50 in 60 let, ki sta umrli v nasilnem dejanju. Zaradi suma umora so po navedba STA pridržali 18-letnega učenca, ki naj bi deloval sam. Učenec naj bi ženski napadel s sekiro in nožem. M. M.

Reševalci niso našli preživelih

Po včerajšnjem strmoglavljenju letala na jugozahodu Kitajske s 132 ljudmi na krovu zaenkrat niso našli preživelih, poročanje kitajskih medijev povzema STA. Letalo kitajskega prevoznika China Eastern Airlines je bilo na poti iz Kunminga v Guangzhou, ko je zelo hitro izgubilo višino, strmoglavilo pa je na podeželskem območju blizu mesta Wuzhou v regiji Guangxi. Vzrok nesreče še ni znan. M. M.

Kupi v trgovini

Mož neuklonljivih ramen
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh