Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bodo patri minoriti zares odšli iz Turnišča?

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 28. 03. 2023 / 18:30
Oznake: Škof, Župnija
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 28.03.2023 / 18:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bodo patri minoriti zares odšli iz Turnišča?
Cerkev v Turnišču. FOTO: Janez Kotar

Bodo patri minoriti zares odšli iz Turnišča?

Med farani župnije Marije Vnebovzete v Turnišču je završalo. Patri minoriti, ki so leta 2015 prevzeli vodenje župnije, jo namreč konec julija zapuščajo. Tako piše v pismu, ki ga je provincialni minister p. Milan Kos poslal soboškemu škofu dr. Petru Štumpfu. Njihovemu odhodu pa nasprotujejo župljani, ki so na spletu oblikovali peticijo za obstoj minoritov v Turnišču.

Provincialni minister p. Milan Kos je soboškega škofa obvestil, da patri minoriti z 31. julijem škofiji vračajo župnijo Marije Vnebovzete v Turnišču. Razlog? Število njihovih bratov se je v zadnjem obdobju »zelo hitro zmanjšalo«, pojasnjuje Kos.

Provincialni minister Slovenske minoristke province sv. Jožefa p. Milan Kos. FOTO: Ivo Žajdela

V osmih letih 11 patrov manj

Pater Kos je v pismu škofu med drugim zapisal, da se je število bratov v provinci od leta 2015 do danes zmanjšalo za 11. »Provinca zaradi tega ne more več zagotoviti treh patrov (kar je tudi najmanjše možno število bratov v samostanu), da bi lahko dobro nadaljevali to pastoralno delo.«

Zaradi tega je provincialni definitorij na X. redni seji 23. februarja 2023 sprejel odločitev, da z 31. julijem 2023 vrnejo škofiji župnijo Marije Vnebovzete v Turnišču.

Škof Štumpf: »Odhod je težek in boleč«

Soboški škof Peter Štumpf razume kadrovsko stisko minoritov. Provincialnemu ministru p. Milanu Kosu in patrom, ki delujejo v Turnišču, še posebej p. Toniju Brinjovcu, se zahvaljuje za osemletno zavzeto delo v župniji, lendavski dekaniji in škofiji. »Odhod patrov minoritov iz župnije Turnišče je zame in za mnoge zelo težek in boleč. Pred osmimi leti sem jih zaprosil, da bi prišli v soboško škofijo. Zakaj prav oni? Zato, ker jih cenim kot zelo preproste, skromne in predane duhovnike Bogu in Cerkvi. V sebi resnično gojijo duha sv. Frančiška.«

P. Toni Brinjovc in soboški škof Peter Štumpf. FOTO: Tatjana Splichal

Gre za preživetje reda v Sloveniji

Kot spominja škof, je bila pogodba med Škofijo Murska Sobota in Slovensko minoritsko provinco za vodenje župnije Turnišče sklenjena za 20 let, z možnostjo prekinitve. »Na žalost pa je njihova provinca v teh zadnjih letih utrpela velike personalne izgube. Zaradi tega se je vodstvo province odločilo, da njihovi trije člani zapustijo Turnišče. To je nepreklicna odločitev vodstva, saj gre za preživetje njihovega reda v Sloveniji, kar pomeni osredinjanje na prvotno karizmo sv. Frančiška: življenje v samostanu po njihovih redovnih pravilih. Kot krajevni škof sem dolžan to upoštevati in spoštovati in nimam nobenih pravnih kompetenc in moči, da bi vplival na njihove odločitve,« pojasnjuje Štumpf.

Minoriti na Ptuju ob 50-letnici province. FOTO: FB Minoriti

»Za odhod patrov nisem kriv jaz in drugi duhovniki«

Škof Štumpf je v posebni izjavi za javnost povedal še, da so pred nekaj leti salezijanci zaradi podobnih razlogov zapustili Dokležovje, Kapelo in Radence. »Vse govorice in pisanja, da sem za odhod patrov iz Turnišča kriv jaz in drugi duhovniki, pomenijo lažnivo obrekovanje.

Duhovnika za Turnišče bom moral vzeti neki župniji v soboški škofiji, ki bo prav tako kot je sedaj turniška, vsa ogorčena, užaloščena, prizadeta in jezna. In tako se bo ponovil krog sovraštva, ki se bo še bolj razširil med nami.«

Izjava škofa Štumpfa zaradi nastalih razmer v župniji Turnišče.docx

Pater Milan Kos je za spletno Družino potrdil, da je razlog za odhod njihovih patrov povezan zgolj z zmanjšanjem števila patrov v provinci ter da za to niso krivi škof ali drugi duhovniki: »Zaradi pomanjkanja duhovnih poklicev bo do takih primerov še prihajalo in povsod ne bo take duhovne oskrbe, kot je bila doslej. Vera ne sme sloneti na osebah. Vernik bo veroval ne glede na to, ali so v župniji minoriti ali pa kdo drug.« Povedal je še, da je minuli torek situacijo razložil tudi na seji župnijskega pastoralnega sveta ter da bodo slovenski minoriti, ki imajo sedež na Ptuju, po 31. juliju prisotni na šestih postojankah.

Marija Vnebovzeta naj daje svojo pomoč

Škof Štumpf je izjavo zaključil z naslednjimi besedami: »Dolžnost vseh v Turnišču, tudi patrov minoritov, je, da ublažijo veliko duhovno škodo, ki je že nastala, in da preprečijo nadaljnje delitve, zmerjanje in sovraštvo, ki močno grozijo turniški župniji in nadaljnjemu romarskemu dogajanju,« je poudaril škof, ki meni, da se morajo vsi v turniški župniji vprašati, kaj bodo naredili, da bo novi župnik sploh lahko prišel v župnijo ter kako ga bo sprejela in mu bo pomagala. »V teh težkih trenutkih sem v molitvi z vsemi, ki trpijo zaradi sovraštva in ran delitve. Marija Vnebovzeta naj daje svojo pomoč.«

Po podatkih zadnjega letnega poročila Katoliške cerkve je bilo v Sloveniji leta 2015 48 patrov minoritov, leta 2021 pa 38.

Župljani zbirajo podpise v želji, da minoriti ostanejo v Turnišču

Na spletu se je medtem pojavila peticija »Za obstoj patrov v župniji Turnišče«, pod katero se je doslej podpisalo več kot 600 ljudi, ki želijo, da ostanejo v njihovi župniji.

Nekaj komentarjev pod peticijo za obstoj patrov v Turnišču. FOTO: Zajem zaslona

Iz neuradnih virov smo izvedeli, da se želijo turniški verniki, med njimi je veliko staršev veroučencev, z zbiranjem podpisov in pismom, naslovljenim na murskosoboškega škofa Štumpfa, v prvi vrsti zahvaliti za kakovostno duhovno in pastoralno delo patrov minoritov v župniji in škofijskem romarskem središču, hkrati pa pozivajo, ob razumevanju razmer in argumentov provinciala p. Milana Kosa, k morebitnemu ponovnemu premisleku, da patri minoriti vendarle še nekaj časa ostanejo v župniji Turnišče, ki nima le krajevnega pomena, ampak ima kot romarsko središče veliko širši vpliv.

Nalaganje
Nazaj na vrh