Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bog nas prehiteva z ljubeznijo

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 01. 12. 2020 / 08:42
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.12.2020 / 10:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bog nas prehiteva z ljubeznijo

Bog nas prehiteva z ljubeznijo

Adventni intervju z župnikom Ervinom Mozetičem.

Ervin Mozetič je župnik v župniji Koper – sv. Marko. FOTO: Tatjana Splichal.


Vstopili smo v advent, čas pričakovanja Jezusovega rojstva. Kaj je tisto pravo veselje, ki naj bi prežemalo naše pričakovanje?

Najosnovnejši temelj pravega veselja je: zavedati se lastne grešnosti in se veseliti, da smo ljubljeni. Ko Bog pošlje svojega Sina na svet, pokaže, da nas ljubi. Ustvaril nas je kot svoje podobe in se nas veseli. Hkrati nas vabi na pot spreobrnjenja.

Življenje ni v tem, da se vrtimo okrog sebe, ampak da služimo Bogu in tistim, ki nam jih Bog postavlja na pot. Življenje ni v pričakovanju, da bomo živeli na tuj račun, ampak v veselem služenju.

Advent nas spominja tudi na drugi Jezusov prihod. Česa ne smemo zanemariti, da nas Gospod ob »tisti uri« ne bo našel nepripravljenih?

Poleg molitve je pomembna moja vera. Hočem verjeti, da je Bog dober in ne krivičen. V življenju je potrebno dati prostor Bogu. Gre za neprestano zavest, da smo služabniki in ne gospodarji življenja. Biti moramo budni in razmišljati, kaj od nas pričakuje Bog. Prav to nas dela žive. Potem se lotevamo pravih stvari.

V svojih mašnih nagovorih vedno poglobljeno razlagate in aktualizirate Božjo besedo. Zakaj je tako pomembno, da ji prisluhnemo?

Božja Beseda sama o sebi pravi, da je živa, učinkovita in ostrejša kakor vsak dvorezen meč. Pripisal bi ji tri stvari. Najprej stvarjenje, saj Beseda daje življenje. Nato zavedanje, da Beseda prinaša razločevanje med lučjo in temo. Ko jo Bog izgovarja, vstopa na svet luč in razsvetljuje temo. In končno: Beseda sama izziva k pričevanju.

Vedno ste veseli in nasmejani. Kako vam uspe ohranjati dobro voljo?

Gospod me je pri posvečenju mazilil v Kristusu z oljem veselja in to me vabi, da sprejmem in poskrbim za ta dar: duhovniško veselje, ki izvira iz Očetove ljubezni. To veselje je nepokvarljivo – Gospod je obljubil, da ga nihče ne bo mogel vzeti. Lahko sicer zaspi ali se zaduši zaradi greha, a v globini ostane nedotaknjeno. Sem rad in z veseljem duhovnik in to veselje širim, ker ga ne morem zadržati zase.

Imate za naše bralce kakšen nasvet, kako preživeti advent, da bo obrodil svoje sadove?

Prvo, kar moramo doseči v tem adventnem času, je, da umolknemo in poslušamo! Drugo pa je: imeti moramo cilj, ki je usklajen z Bogom. Naj bo to preprost cilj tega adventa, ki mu sledimo: videti bližnjega in videti Boga. Če bomo v letošnjem adventu dosegli to, bo že veliko. Bog nam bo vsekakor bližji.

Letošnji »korona« advent bo precej drugačen, kot smo ga vajeni. Kako ga boste preživeli?

Ves svet živi danes prav poseben čas, ki je za mnoge čuden, naporen in težak. Tudi zame. Poskušal bom buditi v ljudeh željo po upanju. Trudil se bom za prenose bogoslužij po spletu, ki so nadomestek, ki ni slab, vendar še vedno samo nadomestek.

Želim si advent in Božič poln miru, dobrote, iznajdljivosti in ljubezni. Kje dobiti moč za vse to? V molitvi, zakramentih, premišljevanju Božje Besede in v bližini Gospoda.


Prispevek je bil najprej objavljen v novi številki tednika Družina (49/2020).

Preberite še:
- Nagovori škofov ob začetku adventa
- Štiri tedne priprav za resnično doživet božič
- Advent – čas ljubezni in služenja bližnjemu


Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh