Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bogoslužja slovenskih škofov na cvetno nedeljo

Za vas piše:
Tiskovni urad SŠK
Objava: 02. 04. 2009 / 08:56
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Bogoslužja slovenskih škofov na cvetno nedeljo

V nedeljo, 5. aprila 2009, bomo v katoliški Cerkvi obhajali šesto postno ali cvetno nedeljo. S cvetno nedeljo se začne neposredna priprava na Veliko noč, ki je največji krščanski praznik.

Prvi dan velikega tedna je cvetna (oljčna) nedelja, ko bogoslužje predstavlja Jezusov slovesni vhod v Jeruzalem. Obredi cvetne nedelje, zlasti procesija in branje evangeljskega poročila o Jezusovem trpljenju, izvirajo iz bogoslužnih navad jeruzalemske Cerkve, ki so poznane iz 4. stoletja, tradicija blagoslavljanja zelenja pa se je začela pojavljati v 7. stoletju.

Cvetna nedelja je vsebinsko povezana z velikim petkom, ko se spominjamo Gospodovega trpljenja in smrti na križu, na oba dneva pa pri bogoslužju prebiramo odlomke o Jezusovem trpljenju in smrti.

Posebnost svete maše na cvetno nedeljo je začetek obreda z blagoslovom zelenja pred cerkvijo, ki ga v procesiji med petjem slavilnih pesmi odnesemo v cerkev. Zelenje (oljčne vejice in različne vrste butar) verniki zbirajo in povezujejo po posebnih krajevnih navadah in blagoslovljenega odnesejo domov. Med bogoslužjem poteka slovesno branje ali petje pasijona iz enega od prvih treh evangelijev, ki poročajo o zaroti proti Jezusu, zadnji večerji z učenci, Jezusovem trpljenju v vrtu Getsemani, sodnem procesu, obsodbi na smrt, smrti na križu ter o pokopu v grob. Rdeča bogoslužna obleka duhovnika in njegovih sodelavcev simbolizira trpljenje.


Svete maše, ki jih bodo škofje darovali na cvetno nedeljo:

Na cvetno nedeljo, 5. aprila 2009, ob 10.00 bo apostolski administrator celjske škofije msgr. dr. Anton Stres daroval sveto mašo v stolni cerkvi sv. Daniela v Celju.

Na cvetno nedeljo, 5. aprila 2009, ob 10.00 bo škof msgr. Metod Pirih v stolni cerkvi Marijinega vnebovzetja v Kopru daroval sveto mašo. Pred mašo bo na škofijskem dvorišču blagoslovil oljčne vejice in zelenje.

Na cvetno nedeljo, 5. aprila 2009, ob 9.00 bo pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik na dvorišču nadškofijskega dvorca blagoslovil zelenje, nato pa bo v stolnici sv. Nikolaja v Ljubljani daroval sveto mašo.

Na cvetno nedeljo, 5. aprila 2009, ob 10.00 bo nadškof msgr. dr. Franc Kramberger v stolni cerkvi sv. Janeza Krstnika v Mariboru blagoslovil zelenje in vodil procesijo, ki ji bo sledila sveta maša. S to mašo se bo v mariborski dekaniji tudi zaključil mestni misijon.

Na cvetno nedeljo, 5. aprila 2009, ob 9.00 bo škof msgr. Andrej Glavan na škofijskem dvorišču blagoslovil zelenje, nato pa bo v stolnici sv. Nikolaja v Novem mestu daroval sveto mašo.

Na cvetno nedeljo, 5. aprila 2009, ob 10.00 bo škof msgr. dr. Marjan Turnšek blagoslovil zelenje, nato pa bo v stolnici sv. Nikolaja v Murski Soboti daroval sveto mašo.


Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh