Zapri
Iskanje

Bogoslužja v vatikanski baziliki: izjeme so mogoče

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 06. 2021 / 09:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 23.06.2021 / 09:30
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Bogoslužja v vatikanski baziliki: izjeme so mogoče

Bogoslužja v vatikanski baziliki: izjeme so mogoče
Kardinal Gambetti: somaševanje naj bi poudarilo edinost duhovnikov in občestva.

Verniki med bogoslužjem v vatikanski baziliki sv. Petra FOTO: Vatican Media

Vodstvo bazilike sv. Petra v Vatikanu je izreklo podporo novi ureditvi jutranjih bogoslužij v svetišču in nove predpise brani pred kritiko, obenem pa napoveduje tudi možnost prilagodljivih rešitev. Kot je po navedbah avstrijskega Kathpressa v včeraj objavljeni izjavi za javnost pojasnil kardinal Mauro Gambetti, višji duhovnik Petrove bazilike, naj bi predpis, da duhovniki bogoslužja obhajajo skupaj in ne več posamično, poudaril edinost duhovnikov in občestva.

Izjeme bi bile lahko dopustne za romarske skupine, za katere obhajanje bogoslužja v vatikanski baziliki običajno pomeni vrhunec njihovega romanja na grob prvega papeža, navaja spletni portal Vatican News. Tudi priložnostnim željam duhovnikov po posamičnem obhajanju bogoslužja bi v določeni meri lahko ugodili, če gre za spoštljivo maševanje z občestvom in to ne bi postalo pravilo. Maševanje namreč ni zasebno, temveč občestveno dejanje.

Treba je storiti vse, da bi ugodili željam vernikov in duhovnikov

Glede tradicionalnih latinskih bogoslužij je kardinal Gambetti poudaril, da je treba »storiti vse, da bi ugodili željam vernikov in duhovnikov«. V prid strožji ureditvi obhajanja bogoslužij v baziliki sv. Petra in dajanju prednosti somaševanja pred zasebnimi bogoslužji je kardinal med drugim opozoril tudi na sklepe drugega vatikanskega cerkvenega zbora (1962-1965).

V letošnjem marcu, kmalu po nastopu kardinala Gambettija na položaj višjega duhovnika Petrove bazilike, je vatikansko državno tajništvo prepovedalo obhajanje zasebnih bogoslužij v baziliki, tradicionalnim latinskim bogoslužjem pa je dodelilo posebno kapelo. Ukrep je bil deležen številnih kritik, mnogi so ga razumeli kot poskus za omejevanje obhajanje tradicionalnih latinskih maš.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh