Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bogoslužja v vatikanski baziliki: izjeme so mogoče

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 06. 2021 / 09:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 23.06.2021 / 09:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bogoslužja v vatikanski baziliki: izjeme so mogoče

Bogoslužja v vatikanski baziliki: izjeme so mogoče

Kardinal Gambetti: somaševanje naj bi poudarilo edinost duhovnikov in občestva.

Verniki med bogoslužjem v vatikanski baziliki sv. Petra FOTO: Vatican Media

Vodstvo bazilike sv. Petra v Vatikanu je izreklo podporo novi ureditvi jutranjih bogoslužij v svetišču in nove predpise brani pred kritiko, obenem pa napoveduje tudi možnost prilagodljivih rešitev. Kot je po navedbah avstrijskega Kathpressa v včeraj objavljeni izjavi za javnost pojasnil kardinal Mauro Gambetti, višji duhovnik Petrove bazilike, naj bi predpis, da duhovniki bogoslužja obhajajo skupaj in ne več posamično, poudaril edinost duhovnikov in občestva.

Izjeme bi bile lahko dopustne za romarske skupine, za katere obhajanje bogoslužja v vatikanski baziliki običajno pomeni vrhunec njihovega romanja na grob prvega papeža, navaja spletni portal Vatican News. Tudi priložnostnim željam duhovnikov po posamičnem obhajanju bogoslužja bi v določeni meri lahko ugodili, če gre za spoštljivo maševanje z občestvom in to ne bi postalo pravilo. Maševanje namreč ni zasebno, temveč občestveno dejanje.

Treba je storiti vse, da bi ugodili željam vernikov in duhovnikov

Glede tradicionalnih latinskih bogoslužij je kardinal Gambetti poudaril, da je treba »storiti vse, da bi ugodili željam vernikov in duhovnikov«. V prid strožji ureditvi obhajanja bogoslužij v baziliki sv. Petra in dajanju prednosti somaševanja pred zasebnimi bogoslužji je kardinal med drugim opozoril tudi na sklepe drugega vatikanskega cerkvenega zbora (1962-1965).

V letošnjem marcu, kmalu po nastopu kardinala Gambettija na položaj višjega duhovnika Petrove bazilike, je vatikansko državno tajništvo prepovedalo obhajanje zasebnih bogoslužij v baziliki, tradicionalnim latinskim bogoslužjem pa je dodelilo posebno kapelo. Ukrep je bil deležen številnih kritik, mnogi so ga razumeli kot poskus za omejevanje obhajanje tradicionalnih latinskih maš.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh