Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bohor

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 13. 07. 2016 / 07:59
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2021 / 13:16
Ustavi predvajanje Nalaganje

Bohor


Koča na Bohorju, v ozadju Veliki Javornik (1023 m).

Razpotegnjeni Bohor je najbolj vzhodno ležeč tisočak v Posavskem hribovju. Njegov najvišji vrh Veliki Javornik je visok približno toliko kot Lubnik nad Škofjo Loko ali Tošč v Polhograjskem hribovju. Bohor slovi po pestrem rastlinskem svetu, zato ga mnogi radi obiskujejo spomladi. Zanimiv pa je tudi v teh dneh, ko so njegovi gozdovi odeti v tople jesenske barve.

Bohor je dobro preprežen s planinskimi potmi. Na Veliki Javornik se lahko vzpnemo iz Zabukovja nad Sevnico, Planine pri Sevnici, Lesičnega, Podsrede, Senovega in še od kod. Tisti, ki ne zmorejo veliko hoje, pa se lahko z avtom pripeljejo do tri četrt ure oddaljene planinske koče.

Eno najbolj priljubljenih izhodišč je zaselek Jablance severozahodno od Senovega. Z majhnega parkirišča pri cestnem razpotju se lahko odpravimo tudi na potep po Poti štirih slapov, ki nam jo priporoča zemljevid na bližnji tabli. Ker je ta pot dovolj dolga za samostojen izlet in polna zanimivosti, se ji bomo posvetili kdaj drugič. Tokrat pa si bomo privoščili lagoden sprehod po običajni planinski poti.

S parkirišča krenemo po desni asfaltni cesti navkreber, vendar že na koncu kratkega vzpona zavijemo desno v gozd. Steza se hitro vzpne na rob prostrane terase z njivami, kjer zavijemo v levo, odpremo kovinska vrata ter nadaljujemo do manjše gruče hiš. Med njimi poiščemo asfaltno cesto, ki nas hitro pripelje do kapelice. Cesta se razcepi, mi pa nadaljujemo naravnost v gozd. Pot je široka, precej kamnita in položna. Pri osamljeni kmetiji prečkamo manjšo jaso, nato obidemo večji strm travnik in se skozi pas drevja vzpnemo do asfaltne ceste. Če stopimo nekaj korakov v desno, se nam odpre lep pogled na gričevnato pokrajino na jugu. Ne levi pa že vidimo veliko planinsko kočo, pred katero v toplem sobotnem popoldnevu ne manjka avtomobilov in izletnikov.

Prvo kočo pod 919 metrov visokim Plešivcem, ki ga imenujejo tudi Špic hrib, so postavili že leta 1939. Med drugo svetovno vojno je bila požgana, zato so v drugi polovici petdesetih let zgradili novo. Od koče krenemo po makadamski cesti proti severu. Mimo odcepov proti partizanski bolnici ter Lesičnemu in Pilštanju prispemo do gozda, kjer imamo dve možnosti. Če hočemo čim prej priti na Veliki Javornik, nadaljujemo po cesti, če bi radi spotoma osvojili še 984 metrov visoki Koprivnik, pa v desno. Ta pot nas v dobrih desetih minutah pripelje na poraščen vrh z vpisno knjigo in zelo okrnjenim razgledom proti severu. Z vrha se – tam, kjer nam priporoča kažipot – znova spustimo do ceste. In se takoj znova ločimo od nje, saj pot na Veliki Javornik pri križu zavije na zahod. Poslej hodimo večinoma naravnost. Pot, ki jo obdajajo visoka drevesa, je široka in posuta z listjem. Gozd je mešan; kot namiguje ime vrha, je med listavci veliko javorov. Pot se le počasi vzpenja. Kar naenkrat se drevje razmakne in pred nami se razgrne nagnjen travnik. Na njegovi najvišji točki je bel betonski steber s kovinsko skrinjico (vpisna knjiga) in vdelanim žigom, vsenaokrog pa zid dreves, ki nam zastirajo pogled.

Planinska pot gre z vrha naprej proti zahodu do Skalice (951 m) in dobrih pet ur oddaljene Lisce, mi pa se vrnemo do izhodišča. Na poti proti domu se lahko ustavimo v baziliki lurške Marije v Brestanici, ki letos obhaja stoto obletnico posvetitve. Zanimivo pa je tudi Senovo z velikimi hišami, ki spominjajo na rudarsko zgodovino tega kraja. Premog so v njegovi okolici odkrili ob koncu 19. stoletja, kopati pa so ga nehali pred približno dvajsetimi leti. 


OSNOVNI PODATKI

Bohor (1023 m)

Izhodišče: Jablance.

Dostop: Avtocesto proti Zagrebu zapustimo na izvozu Drnovo. Vožnjo nadaljujemo skozi Krško in Brestanico do Senovega (sem lahko prispemo tudi skozi Celje in Sevnico ali Šentjur in Podsredo), kjer zavijemo v levo proti Bohorju. Za naseljem Dovško se cesta skrije v ozko dolino. Tam zapeljemo levo navkreber proti zaselku Jablance, kjer je manjše parkirišče.

Kratek opis poti: Iz zaselka Jablance se v približno eni uri vzpnemo do planinske koče na Bohorju (896 m). Od tam nadaljujemo do tri četrt ure oddaljenega Velikega Javornika (1023), ki je najvišji vrh Bohorja. Spotoma se lahko vzpnemo še na Veliki Koprivnik (984 m). Pot je široka, nikjer posebej strma in večinoma dobro označena.

Višinska razlika: 520 m.

Dolžina vzpona: 1 ure in 45 minut.

Zemljevid: Posavsko hribovje – Boč – Bohor, 1: 50.000.


NEDELjSKA MAŠA
V baziliki lurške Marije v Brestanici je maša vsako nedeljo ob 7. in 10. uri.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh