Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Bolezen, starost in invalidnost ne zmanjšujejo dostojanstva«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 21. 02. 2014 / 09:16
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Bolezen, starost in invalidnost ne zmanjšujejo dostojanstva«

»Bolezen, starost in invalidnost ne zmanjšujejo dostojanstva«

Sporočilo papeža Frančiška članom Papeške akademije za življenje, ki obhaja 20-letni jubilej.

Bolni, ostareli in invalidni ljudje po besedah papeža Frančiška sodijo v samo osrčje družbe. »Zdravje je gotovo pomembna vrednota, vsekakor pa ne določa vrednosti posamezne osebe«, je zapisano v sporočilu svetega očeta članom Papeške akademije za življenje, ki so ga včeraj objavili v Vatikanu.

V sporočilu papež obsoja »tiransko prevlado gospodarske logike, ki izloča in včasih celo ubija«. Dandanes zahteva številne žrtve, prizadeti pa so predvsem ostareli, je Frančišek zapisal ob generalnem zasedanju akademije, ki v teh dneh obhaja 20. obletnico obstoja.


Bolezen, starost in invalidnost niso nikakršno opravičilo, da ljudi izključujemo iz družbe ali jih celo »odstranimo«. Najhujše trpljenje za prizadetega ne predstavlja telesna krhkost, pač pa pomanjkanje solidarnosti in ljubezni, piše Frančišek. Človeški odnosi temeljijo na medsebojni pomoči. Odločilno vlogo pri tem igra družina, kajti v družini se človek nauči solidarnega vedenja, še posebej do bolnih in oslabelih.

Ostareli ljudje, ki potrebujejo nego, le na videz zgolj prejemajo, ne da bi ob tem sami kaj dajali, poudarja papež. Posredujejo namreč spomine in modrost svojega dolgega življenja. Družba bi morala na ostarele in bolne gledati kot na »dar«, ki ji omogoča izkazovanje solidarnosti in odgovornosti. Frančišek se je članom Papeške akademije za življenje zahvalil, da s svojimi objavami pogosto nastopajo proti duhu časa in tako ščitijo življenje v vseh njegovih fazah.

Papeško akademijo za življenje je 11. februarja 1994 ustanovil papež Janez Pavel II. z dokumentom Vitae Mysterium. Njen trenutni predsednik je msgr. Ignacio Carrasco de Paula.

Vir: Kathpress / RV

Foto: arhiv Družine (T. S.)

Kupi v trgovini

Novo
Jeruzalemski izziv
Pričevanja
26,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh