Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bolivijski predsednik za odpravo celibata

Objava: 18. 05. 2010 / 07:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Bolivijski predsednik za odpravo celibata

Papež Benedikt XVI. se je včeraj v Vatikanu sestal z bolivijskim predsednikom Moralesom

Bolivijski predsednik Evo Morales je včeraj obiskal Vatikan, kjer ga je v avdienco sprejel tudi papež Benedikt XVI. Poleg uradnega dela pogovora je predsednik Morales svetemu očetu predlagal nekaj sprememb, ki bi jih Cerkev po njegovem mnenju lahko vpeljala na področju duhovništva.

Bolivijskega voditelja je na njegovem prvem obisku v Vatikanu spremljala sedemčlanska delegacija, med drugim tudi vodja njegovega kabineta in bolivijski veleposlanik pri Svetem sedežu. S svetim očetom so se sestali v papežki knjižnici, srečanje pa je trajalo okoli trideset minut.

Novinarji so bolivijskega predsednika opisali kot ‘izredno vljudnega’, svetega očeta je med srečanjem nagovarjal z ‘Vaša svetost’ in se mu malce pretirano zahvaljeval za sprejem in pogovor. Papežu je zaupal, da je bil ‘presenečen in počaščen’, ker ga je sveti oče sprejel v avdienco. Kot so po srečanju sporočili iz Vatikana, sta Benedikt XVI. in predsednik Morales v pogovoru dosegla ‘plodovito izmenjavo mnenj’ o mednarodni in regionalni politiki ter o potrebi po večji družbeni in ekološki osveščenosti.

Predsednik Morales se je pogovarjal tudi z uradniki z Vatikanskega državnega tajništva, pogovori pa so se vrteli okoli sodelovanja med Cerkvijo in državo na področju izobraževanja, zdravstva in politike, še posebej z ozirom na zaščito najšibkejših članov družbe.

Po končani avdienci sta si voditelja pred slovesom še izmenjala darila. Sveti oče je bolivijskemu predsedniku izročil papeško medaljo, Evo Morales pa je papežu podaril bel šal iz volne alpaka ‘za hladne dni’ in par kipcev, ki predstavljata staroselske bolivijske kmete.

Kot je poročala neka paragvajska agencija, naj bi bolivijski predsednik svetemu očetu predložil tudi pisni seznam predlogov, med katerimi ‘kot pripadnik katoliške Cerkve’ svetuje odpravo celibata in posvečevanje žensk v duhovniško službo. Po mnenju Moralesa bi odprava celibata ‘pomagala prebroditi krizo spolnih zlorab v katoliški Cerkvi’. Njegovi predlogi so bili svetemu očetu predstavljeni le nekaj dni po tem, ko je bolivijskemu ljudstvu priznal pravico do izpovedovanja katoliške vere, kljub njegovim sporom z bolivijskimi cerkvenimi voditelji. Evo Morales pa je znan tudi po tem, da med ‘svojim ljudstvom’ spodbuja češčenje matere Zemlje.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh