Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bolnišnica v Gazi podobna »coni smrti«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 19. 11. 2023 / 17:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.11.2023 / 19:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bolnišnica v Gazi podobna »coni smrti«
Zdravniška ekipa pod vodstvom Svetovne zdravstvene organizacije je obiskala bolnišnico Al Šifa v Gazi. FOTO: Vatican Media

Bolnišnica v Gazi podobna »coni smrti«

Bolnišnica Al Šifa v Gazi je po besedah mednarodnih zdravnikov, ki so prizorišče obiskali po izraelskem napadu na bolnišnični kompleks, zdaj podobna »coni smrti«.

Izraelske sile so bolnišnico zasedle minuli teden, z obtožbami, da ima Hamas v skrivališčih pod bolnišničnim poslopjem bazo za svoje vojaške operacije in da od tam izvaja teroristične napade na Izrael. Predstavniki Hamasa obtožbe Izraela zanikajo.

Po sobotni evakuaciji je v objektu bolnišnice Al Šifa ostalo še 25 zdravstvenih delavcev in 300 bolnikov.

Zaradi obstreljevanja in množičnega grobišča v bližini vhoda v bolnišnico se zdaj zdi, po navedbah spletnega portala Vatican News pričujejo zdravniki, da je kompleks Al Šifa v popolnem razsulu. Zdravniška ekipa pod vodstvom Svetovne zdravstvene organizacije je povedala, da je po sobotni evakuaciji v objektu ostalo še 25 zdravstvenih delavcev in 300 bolnikov. Zaradi pomanjkanja antibiotikov imajo nekateri bolniki okužene rane.

Mark Regev, višji svetovalec izraelskega predsednika vlade, je za tamkajšnje razmere okrivil Hamas: »Očitno so razmere v bolnišnici zelo težke, to pa zato, ker je Hamas bolnišnico namerno spremenil v vojno območje.«

Letalski napadi na osrednji in južni del Gaze

Izrael je v teh dneh izvedel več zračnih napadov na osrednjo in južno Gazo: po poročanju medijev je bilo v napadih ubitih 13 oseb.

Izrael, Hamas in Združene države Amerike naj bi bili blizu dogovora o izpustitvi nekaterih talcev v zameno za prekinitev spopadov.

Predsednik katarske vlade je medtem dejal, da ostajajo le še »zelo majhne« ovire za dogovor o izpustitvi talcev ter da gre predvsem za praktična in logistična vprašanja. Kot so poročali ameriški mediji, so Izrael, Hamas in Združene države Amerike blizu dogovora o izpustitvi nekaterih talcev v zameno za prekinitev spopadov.

V prvih napadih Hamasa na Izrael 7. oktobra je bilo ubitih več kot 1.400 oseb, Izrael pa trdi, da je v Gazi še vedno več kot 220 talcev. Od začetka izraelskih napadov na Gazo je bilo ubitih še več tisoč ljudi, po zadnjih ocenah okoli 13.000.

Nalaganje
Nazaj na vrh