Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bolonjski kardinal maševal po ‘starem obredu’

Objava: 04. 05. 2010 / 09:39
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Bolonjski kardinal maševal po ‘starem obredu’

Maševanje po ‘starem obredu’ je veljalo do drugega vatikanskega koncila

Kardinal Carlo Caffarra, bolonjski nadškof, je minulo nedeljo daroval slovesno sveto mašo po ‘starem obredu’. Bogoslužje v neobičajnem načinu rimskega obreda po mašni knjigi iz leta 1962 je potekalo v cerkvi Žalostne Matere Božje v Bologni, so potrdili s Tiskovnega urada bolonjske nadškofije. Po podatkih spletne strani ‘messainlatino.it’ je bila to prvo evharistično slavje, ki ga je na ta način daroval kakšen italijanski škof kardinal.

Kot kažejo statistični podatki na omenjeni spletni strani, je po tovrstni mašni daritvi v Italiji le malo povpraševanja. Sveto mašo naj bi po predkoncilskem obredu darovali le v stošestnajstih izmed šestindvajset tisočih italijanskih župnij.

Papež Benedikt XVI. je izdal dovoljenje z naslovom ‘Summorum Pontificum’ za maševanje po obrazcih iz časa pred drugim vatikanskim cerkvenim zborom julija 2007. Gre za izredno obliko maševanja po rimskem obredu poleg običajnega liturgičnega načina. Pred izdajo tega dokumenta je bilo iz Vatikana potrebno pridobiti posebno dovoljenje za maševanje po starem rimskem obredu.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh