Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bookerjeva nagrada 2021 južnoafriškemu avtorju Damonu Galgutu

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 04. 11. 2021 / 20:23
Oznake: Družba, Knjiga, Kultura
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.11.2021 / 20:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bookerjeva nagrada 2021 južnoafriškemu avtorju Damonu Galgutu
Južnoafriški pisatelj Damon Galgut FOTO: WIkipedia

Bookerjeva nagrada 2021 južnoafriškemu avtorju Damonu Galgutu

Bookerjevo nagrado za leto 2021 je prejel južnoafriški avtor Damon Galgut za svoj roman z naslovom The Promise (Obljuba) o belopolti družini, ki ni izpolnila obljube in je svoje domovanje zapustila temnopolti služkinji.

Galgut je bil za to nagrado nominiran že tretjič, poroča STA, in je ob včerajšnjem prejemu odličja na televizijski slovesnosti v Londonu izrazil globoko hvaležnost za tokratno odločitev žirije. Prestižna nagrada za književnost v angleškem jeziku je vredna 50.000 britanskih funtov. Bookerjevo nagrado enkrat letno podeljujejo za najboljši roman v angleškem jeziku, ki je bil prvič izdan v Združenem kraljestvu ali na Irskem, in velja za eno najuglednejših književnih nagrad v angleško govorečem svetu.

Prestižna nagrada za književnost v angleškem jeziku je vredna 50.000 britanskih funtov.

Po Galgutovih besedah je bilo letošnje leto odlično za afriško književnost in kot je pojasnil, je nagrado sprejel »v imenu vseh izpovedanih in neizpovedanih zgodb, pisateljev, za katere smo slišali, in tistih, o katerih se ni še nikoli slišalo s te sijajne celine, ki ji pripadam«. Zahvalni nagovor je zaključil s prošnjo: »Prosim, poslušajte nas še naprej, še veliko več imamo povedati.«

Roman se dogaja na kmetiji zunaj Pretorie, kjer je pisatelj odraščal. Začne se sredi 80. let in zajema nekaj desetletij ter južnoafriške predsednike vse do Jacoba Zume. Zgodba je povedana skozi štiri družinske pogrebe, začne pa se z dekletom, ki je slišalo očeta, kako je umirajoči materi obljubil, da bo njihova temnopolta služkinja podedovala prizidek, v katerem živi, kar pozneje zanika.

Galgut želi s svojim kritiško hvaljenim romanom pokazati, kako minevanje časa vpliva na družino, državo, njeno politiko in predstave o pravičnosti.

Galgut si želi, še poroča STA, da bi s svojim kritiško hvaljenim romanom pokazal, kako minevanje časa vpliva na družino, državo, njeno politiko in »predstave o pravičnosti«, obenem pa raziskuje tudi smrtnost.

Revija The New Yorker je nagrajeni Galgutov roman označila za briljantno delo, Sunday Times pa je ocenil, da je presenetljivo, koliko zgodovine je pisatelju uspelo povedati v tako kratkem delu.

Damon Galgut je bil za Bookerjevo nagrado nominiran že v letih 2003 in 2010.

Galgut je svoj prvi roman napisal pri 17. letih in je tretji prejemnik Bookerjeve nagrade iz Južne Afrike; pred njim sta jo prejela že Nadine Gordimer (1974) in J. M. Coetzee (1983 in 1999), tudi dobitnika Nobelove nagrade. Za Bookerjevo nagrado je bil nominiran tudi leta 2003 za roman Good Doctor in leta 2010 za roman In a Strange Room.

Damon Galgut je Bookerjevo nagrado prejel le nekaj ur zatem, ko so razglasili letošnjega dobitnika največje francoske književne nagrade Goncourt, ki jo je dobil 31-letni senegalski pisatelj Mohamed Mbougar Sarr.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh