Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Boris Pahor, kulturni ambasador Slovenije

Za vas piše:
STA
Objava: 25. 08. 2015 / 11:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Boris Pahor, kulturni ambasador Slovenije

Boris Pahor, kulturni ambasador Slovenije

Zamejski pisatelj bo častni naziv prejel ob jutrišnjem 102. rojstnem dnevu.

Zamejski pisatelj Boris Pahor bo jutri, na svoj 102. rojstni dan, prejel častni naziv kulturni ambasador Republike Slovenije. Kot so sporočili z ministrstva za kulturo, bo ministrica Julijana Bizjak Mlakar to najvišje priznanje podelila prvič v zgodovini samostojne Slovenije.

Boris Pahor bo častni naziv kulturni ambasador Republike Slovenije prejel »za neprecenljiv in iskren boj za slovensko kulturo in pravice slovenskega jezika, za zvestobo slovenskemu narodu ter prizadevanje za demokracijo in samobitnost Slovenije in slovenske kulture, kar je dolga leta izražal tudi v reviji Zaliv«.

Pahor je julija javno čestital ministrici za kulturo, ki je ob obisku Trsta povedala, da v domovini pogreša več narodne zavesti ter da bi jo lahko uvažali iz zamejstva. »Čutim lepo dolžnost, da ministrici Julijani Bizjak Mlakar čestitam, ker prvič v vsem povojnem času slišim takšno izjavo od katerega od predstavnikov slovenske kulture ali ministrstva, odkar je nastala slovenska država«, je povedal pisatelj.

Boris Pahor bo priznanje prejel ob 10. uri v prostorih ministrstva. Pisateljev 102. življenjski jubilej bo zaznamovala še predstavitev njegove nove knjige Rdeči trikotniki ter zbornika s simpozija Slovenska tržaška literarna šola.

Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh