Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Boris Pahor praznuje 108 let

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 26. 08. 2021 / 07:22
Oznake: Rojstni dan
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 26.08.2021 / 07:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Boris Pahor praznuje 108 let
Boris Pahor se je rodil leta 1913 v Trstu. FOTO: Tatjana Splichal

Boris Pahor praznuje 108 let

Boris Pahor velja za enega najpomembnejših živečih pisateljev v slovenskem jeziku in je eden najbolj prevajanih slovenskih avtorjev.

Boris Pahor med drugim vseskozi javno opozarja na nevarnosti totalitarnih sistemov, katerih surovost je izkusil tudi na lastni koži. Njegova dela so prevedena v francoščino, nemščino, srbohrvaščino, madžarščino, angleščino, španščino, italijanščino, katalonščino, finščino in esperanto. Med njegovimi deli najbolj izstopa Nekropola, v kateri opisuje svojo izkušnjo v taborišču.

Številna priznanja in odlikovanja

Boris Pahor je prejemnik številnih priznanj in odlikovanj. Leta 2007 je dobil najvišje francosko državno priznanje – red legije časti. Leta 2013 je med drugim postal častni občan Trsta, istega leta je prejel nagrado Sveta Evropa »Državljan Evrope«. Lani pa mu je slovenski predsednik Borut Pahor vročil red za izredne zasluge za življenjski prispevek k razumevanju in povezovanju narodov Evrope in za nepopustljivo zavzemanje za slovenstvo in demokracijo.

Aprila 2017 so v ljubljanskem Tivoliju odkrili njegov spomenik v nadnaravni velikosti. FOTO: Tatjana Splichal

Po smrti Giuseppeja Teie 17. januarja 2020 je postal najstarejši prebivalec Furlanije - Julijske krajine, navaja Wikipedia.

Nalaganje
Nazaj na vrh