Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Voščilo slovenskih škofov gospodu Borisu Pahorju

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 27. 08. 2013 / 10:38
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Voščilo slovenskih škofov gospodu Borisu Pahorju

Voščilo slovenskih škofov gospodu Borisu Pahorju

Tržaškemu pisatelju so ob današnjem visokem jubileju čestitali tudi naši škofje.
Tržaškemu pisatelju so ob današnjem visokem jubileju čestitali tudi naši škofje.

Spoštovani gospod Boris Pahor!

Na današnji dan se ob Vas zbira slovenska skupnost, da proslavi in se z Vami veseli Vašega visokega življenjskega jubileja, bogatega ustvarjalnega opusa ter pokončne drže z jasno narodno zavestjo.

Z osebno zavzetostjo in osebno angažiranostjo ste v težkih časih ohranjali slovensko besedo, čeprav bi marsikdo nanjo lahko pozabil ali jo nadomestil s tujo. Nasprotovali ste ideologijam različnih barv in nazorov, ki so hotele podjarmiti svobodo ter uničiti slovenskega človeka in njegov materni jezik. Naš človek in njegov jezik živita in se ohranjata v zamejski skupnosti na osnovi prizadevanj slovenskih duhovnikov in tudi po Vaši osebni zaslugi.

V svojih delih ste orisali dramo človeka in človeštva, ujetega med krutostjo totalitarizmov in iskanjem svobode. Vaše življenje, čeprav zaznamovano s težkimi izkušnjami, je za vsakega Slovenca lahko svetlo pričevanje. Ponosni smo, da ste kot Slovenec edinstven pričevalec 20. stoletja v vsej njegovi kompleksnosti, tragičnosti, pa tudi veličini. Stoletja, ki je, kakor ste zapisali v delu Nekropola, med ljudmi pustilo »obsodbo na večno osamljenost«. To osamljenost želimo ob Vašem prazniku kot slovenska skupnost premagati, zato Vam izrekamo naše voščilo.

Ob 100. življenjskem jubileju Vam v imenu članov Slovenske škofovske konference in celotne Cerkve na Slovenskem izrekam iskreno voščilo z najboljšimi željami za prihodnost.

msgr. Andrej Glavan
novomeški škof in apostolski administrator ljubljanske nadškofije
predsednik SŠK

Vir: katoliska-cerkev.si

Foto: arhiv Družine / T. S.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh