Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Borut Pahor ima novo službo

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 28. 07. 2023 / 14:10
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.07.2023 / 14:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Borut Pahor ima novo službo
Od decembra lani je Borut Pahor (ob njem rektor prof. dr. Peter Jambrek) častni doktor Nove univerze. FOTO: FB Borut Pahor

Borut Pahor ima novo službo

Prejšnji slovenski predsednik Borut Pahor ima novo službo. Po poročanju STA bo na septembrski ustanovni seji tudi uradno postal predstojnik novonastale Katedre za slovenski nacionalni program na Novi univerzi v Novi Gorici.

Katedra je notranja organizacijska enota univerze, ki sama ne bo izvajala študijskih programov, temveč bo prvenstveno namenjena razpravam in raziskovanju. Drugi člani in sodelavci se bodo pridružili predvidenim 11 ustanovnim članom, poleg Boruta Pahorja še rektorju Nove univerze prof. dr. Petru Jambreku, nekdanjemu zunanjemu ministru dr. Dimitriju Ruplu, nekdanjima predsednikoma SAZU prof. dr. Boštjanu Žekšu in prof. Tadeju Bajdu, nekdanjemu predsedniku Ustavnega sodišča dr. Ernestu Petriču, profesorju za evropsko pravo na Novi univerzi prof. dr. Mateju Avblju, publicistki in prevajalki Alenki Puhar, literarnemu zgodovinarju in pesniku prof. dr. Milčku Komelju, filozofinji in urednici pri Slovenski matici Ignaciji Fridl Jarc ter pesniku in uredniku Alešu Štegru.

Razprave in raziskave slovenskega nacionalnega programa

»Katedra za slovenski nacionalni program bo posebno pozornost in skrb namenjala izvajanju in razvoju študijskih programov slovenoslovja, slovenskih študijev na dodiplomski, magistrski in doktorski ravni zlasti zato, ker je po pridobljeni akreditaciji in začetku izvajanja opredeljenega študijskega programa Pahor v času svojega predsedniškega mandata prevzel pokroviteljstvo nad tem programom,« navajajo na Novi univerzi. Člani in sodelavci katedre bodo največ časa namenjali razpravam in raziskavam slovenskega nacionalnega programa po zgledu prispevkov, objavljenih v 57. številki Nove revije leta 1987, obravnavali bodo tudi vprašanja ustavne ureditve za Slovenijo kot članico EU.

Častni doktorat za izjemne dosežke

Na Novi univerzi si želijo, da bi se prejšnji predsednik Borut Pahor odzval na povabil študentov in profesorjev Nove univerze, pa tudi širšega slovenskega in mednarodnega okolja, da bi občasno predaval o temah, ki so akademsko in javno pomembne in zanimive, so – po poročanju STA – dodali na univerzi. Spomnimo: Nova univerza je ob koncu lanskega leta Pahorju podelila častni doktorat za izjemne dosežke na področju delovanja države, njenega pravnega in ustavnega reda, demokratičnosti in mednarodne skupnosti, torej na področjih, »ki so temelj raziskovalne in pedagoške dejavnosti Nove univerze«.

Nalaganje
Nazaj na vrh